ULAZ BESPLATAN: Pčelarski sajam 8. i 9. marta na Beogradskom sajmu
Foto: Beta

Očekuju 8.000 posetilaca

ULAZ BESPLATAN: Pčelarski sajam 8. i 9. marta na Beogradskom sajmu

Beograd -
Iz Srbije je izvezena 3.371 tona meda, u bruto vrednosti od 15 miliona dolara, što je 536 odsto više od izvoza svinjskog mesa i 74 odsto više od izvoza junećeg mesa

BEOGRAD - Na Beogradskom sajmu u subotu počinje Šesti državni pčelarski sajam na kome će pčelinje proizvode predstaviti oko 100 proizvođača meda i uzgajivača pčela.

Pčelarski sajam trajaće do 9. marta, a tu manifestaciju organizuje Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS). Kako se navodi u saopštenju SPOS-a, tokom dva dana trajanja sajma koji se očekuje da poseti više od 8.000 ljudi, biće organizovana brojna stručna predavanja koja će držati pčelarski majstori.

Dodaje se da će se na predavanjima govoriti o značaju meda, polena, propolisa, matičnog mleča, kao i o kvalitetu srpskog meda, a biće predstavljen i projekat SPOS-a "Reka meda", koji sufinasira EU i Austrijska agencija za razvoj i koji podrazumeva izradu jedinstvene tegle u kojoj će se prodavati med iz Srbije garantovanog kvaliteta.

Ulaz na Šesti državni pčelarski sajam je besplatan, a kako je najavljeno tu manifestaciju koja se održava u hali 2 Beogradskog sajma će otvoriti ministar poljoprivrede Dragan Glamočić.

Prema podacima sa sajta SPOS-a u 2013. iz Srbije je izvezena 3.371 tona meda, u bruto vrednosti od 15 miliona dolara, što je 536 odsto više od izvoza svinjskog mesa i 74 odsto više od izvoza junećeg mesa iz Srbije. Navodi se i da je prosečan pčelinjak u 2007. u SPOS-u brojao 29 košnica, dok je 2013. godina završena sa prosečnim pčelinjakom od 49 košnica, što je porast od čak 69 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track