POSAO OD 100 MILIONA EVRA: Za mesec dana javni poziv za deponiju u Vinči
Foto: Fonet

Zorana Mihajlović

POSAO OD 100 MILIONA EVRA: Za mesec dana javni poziv za deponiju u Vinči

Beograd -
Deponija u Vinči je ozbiljan ekološki problem i mi ćemo ga rešiti, naglasila je ministarka, koja je sa Vesićem i Lazarevićem obišla deponiju u Vinči

BEOGRAD - Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Zorana Mihajlović, najavila je danas da će u narednih mesec do mesec i po dana, biti raspisan javni poziv za upravljanje otpadom i izgradnju pratećih postrojenja na deponiji u Vinči, a za šta su planirana ulaganja od oko 100 miliona evra.

Mihajlović je rekla da očekuje da će do kraja godine biti potpisan i ugovor za uređenje te zapuštene deponije, na kojoj će se iz otpada proizvoditi električna i toplotna energija.

"Deponija u Vinči je ozbiljan ekološki problem i mi ćemo ga rešiti", naglasila je ministarka, koja je sa sekretarom privremenog organa grada Beograda, Goranom Vesićem, i direktorom gradske čistoće, Sinišom Lazarevićem, obišla deponiju u Vinči.Na toj deponiji se skuplja otpad iz 13 beogradskih opština a, kako je navela Mihajlović, privremeno Veće Beograda zateklo je deponiju potpuno zapuštenu i neuređenu.

U dogovoru sa privremenim gradskim organima biće pronađen strarteški partner, kazala je ona i dodala da je sigurna da će biti puno zainteresovanih, jer se iz 540.000 tona otpada, koji se godišnje sakupi na toj deponiji, može dobiti mnogo megavata električne i toplotne energije.

Prethodni gradonačelnik Beograda je ostavio ovu najveću deponiju u jugoistočnoj Evropi potpuno neuređenu, i na njoj se ne sakuplja ni deponijski gas, niti procedne vode, nego one direktno odlaze u Dunav, rekla je Mihajlović.Ministarstvo energetike je, kako je istakla, po celoj Srbiji počelo da rešava pitanja upravljanja otpadom, a jedino u Beogradu nije uspelo zato što nije bilo saradnje.

"Zašto nisu hteli da reše pitanja upravljanja otpadom? Ja mogu da sumnjam da nisu mogli da se dogovore, da su hteli direktne nagodbe, a mi hocemo javni poziv, i javni tender, da bi dobili najbolje i najkvalitetnije ponude", istakla je Mihajlović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track