Goran Vesić: Počela obnova zgrade Beogradske zadruge
Foto: Dragan Kadić

Ništa nije rađeno od 1983.

Goran Vesić: Počela obnova zgrade Beogradske zadruge

Beograd -
U toj zgradi nalaziće se promotivni centar kompleksa "Beograd na vodi", a nadležni očekuju da radovi na restauraciji budu završeni za oko dva meseca

BEOGRAD - Obnova zgrade Beogradske zadruge u Karađorđevoj ulici je počela, a radovi će biti finansirani iz donacije vredne dva miliona evra koju je obezbedio arapski investitor "Beograda na vodi", izjavio je sekretar Privremenog organa Beograda Goran Vesić.

U zgradi Beogradske zadruge nalaziće se promotivni centar kompleksa "Beograd na vodi", a nadležni očekuju da radovi na restauraciji budu završeni za oko dva meseca.

Vesić je novinarima, nakon obilaska zgrade, rekao da su radovi na rekonstrukciji "čuvene" Beogradske zadruge počeli juče, kao i da imaju posebnu simboliku. "Ovaj dan ima simboliku. Počinjemo obnovu Beogradske zadruge u trenutku kada je u Kanu svetska premijera projekta Beograd na vodi, a taj sajam nekretnina u Kanu je najveći u svetu", rekao je Vesić.

On je napomenuo da je predsednik Privremenog organa Siniša Mali u Kanu, te da je projekat Beograd na vodi "trenutno najveći hit i najveći projekat koji se predstavlja na tom sajmu".

Prema njegovim rečima, u okviru samog projekta Beograd na vodi deo grada oko Karađorđeve ulice će uglavnom biti restauriran i onda će to ponovo postati jedna od najlepših ulica u gradu.

"Na ovaj način pokazujemo kako će ovaj deo grada da se promeni. Ovo pokazuje koliko će Beograd na vodi promeniti grad, ne samo u smislu izgradnje novih objekata, nego i u smislu restauracije naše istorije, kulturnih objekata i mogućnosti da uz pomoć tih para koje će doći u Beograd, uz izgradnju ovog velikog projekta, obnovimo nešto što sami nismo mogli godinama", naveo je Vesić.

On je dodao da su poslednji radovi na zgradi bili 1983. godine, da je objekat u jako lošem stanju jer su, zbog lokacije, temelji pod vodom, a da je restauracija pravi primer kako će se grad menjati tokom projekta Beograd na vodi.

Direktor projekta Beograd na vodi Srđan Rupar, rekao je da je ideja da u zgradi Zadruge bude stacionira "komjunikejšn centar" (communication center) kompletnog projekta Beograd na vodi.Rupar je dodao da će tu biti istaknuta maketa budućeg kompleksa, koja će biti dužine šest, a širine četiri metra, a kompletan objekat će biti prilagođen široj javnosti.

"Po prvi put će u 21. veku, zgrada biti otvorena za javnost i tu će biti sve što se tiče budućeg projekta Beograd na vodi u prvoj fazi, a u kasnijim fazama planiramo da određene delove objekta damo za kulturnu namenu", naveo je Rupar.

Kako je dodao, planirano je da u objekat dolaze svi - budući kupci nekretnina, ali i svi zainteresovani za bilo koje aktivnosti koji će se raditi u Beogradu.Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda Nela Mićović rekla je da će zgrada biti dekorativno osvetljena i da će povratiti stari sjaj, kakav je nekada i imala, a izvode se i vajarski i slikarski radovi.Sada se, rekla je Mićović, radi restauracija fasada i investiciono održavanje enterijera, a sve će biti sačuvano, konzervirano i obnovljeno, savremenim metodama i u skladu sa pravilima struke.

"Ponosna sam što se na ovaj način ulaže u spomenike kulture, a nažalost decenijama niko nije ulagao u ovaj i u mnoge druge spomenike kulture u gradu, iako su pod zaštitom. Mi ćemo uložiti maksimum napora da Beogradska zadruga povrati sjaj i reprezentativnost koju je imala kada je izgrađena", rekla je Mićović.

Ona je navela da će još nekoliko objekata u blizini biti restaurirano, obnobljeno i sačuvano, u okviru projekta Beograd na vodi, a da danas, kao i početkom 20. veka, tada izgradnja, a sada obnova zgrade, simboliše početak formiranja modernog Beograda u savskom priobalju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track