SLIKAO SE: Đilas otvorio sistem za navodnjavanje u Grockoj, građani još bez vode!

Udruženje Voće Grocka obratilo se javnost

SLIKAO SE: Đilas otvorio sistem za navodnjavanje u Grockoj, građani još bez vode!

Beograd -
Posle zvaničnog otvaranja niko od nas nije mogao da dobije bilo kakvu informaciju o postupku priključenja i kada ćemo moći da koristimo sistem za zalivanje

BEOGRAD - Udruženje "Voće Grocka" večeras u saopštenju navodi da je pre skoro godinu dana Dragan Đilas zvanično otvorio sistem za navodnjavanje u Grockoj, ali da voćari ne mogu da se priključe na njega, iako im predstoji sezona.

"Posle otvaranja, Gradski sekretarijat za poljoprivredu sproveo je anketu i tada se prijavilo 122 domaćinstva. Posebno ističemo da nije održan nijedan zvaničan sastanak s jasnim informacijama o svim detaljima (ekonomskim i tehničkim), načinu i uslovima korišćenja", ukazuje se u saopštenju. "Od tada više niko od nas nije mogao da dobije bilo kakvu informaciju o postupku priključenja i kada ćemo moći da koristimo sistem za zalivanje", ukazuje se u saopštenju, koje prenosi Gradska uprava grada. Tek na inicijativu udruženja, sadašnji gradski sekretar za poljoprivredu Ivan Sočo održao je sastanak s članovima udruženja u prostorijama opštine Grocka 12. februara.

Tom prilikom saznali smo sve pojedinosti i to da je završen primarni deo sistema i da on ima upotrebnu dozvolu, precizira se u saopštenju, ali da distributivna mreža nije izgrađena u celosti, već samo manji deo pored potisnog cevovoda. Ovaj deo bi se mogao pustiti u rad, ali on je izgrađen bez građevinske dozvole, napominje se u saopštenju i dodaje da su, radi rešavanja ovih problema, dogovorene hitne mere kako bi se bar ovaj deo sistema pustio u probni rad za dva meseca.

Opština Grocka će po ubrzanoj proceduri izdati lokacijsku i građevinsku dozvolu za distributivnu mrežu sistema, najavljuje se u saopštenju, uz konstataciju da će to biti urašeno u narednih nekoliko dana. Gradski sekretarijat će, kako se ističe, preduzeti hitne mere da se odredi firma koja će upravljati sistemom i predložiće se cena za korišćenje vode.

Sledeći sastanak s gradskim sekretarom, kada se očekuju i konkretne informacije o datumu puštanja sistema u probni rad i ceni vode, dogovoreno je da se održi oko 20. marta. Udruženje "Voće Grocka" ističe "da je saradnja sa sadašnjim rukovodstvom Sekretarijata za poljoprivredu vrlo dobra, o čemu govori i činjenica da se za samo tri dana odreagovalo na naš poziv". "Posebno nas hrabri to što razgovaramo vrlo konkretno sa jasno definisanim datumima i obavezama kako bi se sistem pustio u rad, iako je dosta toga u prethodnom periodu propušteno da se blagovremeno uradi i izgradi", navodi se u saopštenju Udruženja "Voće Grocka".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track