GORAN VESIĆ: Svi moraju dati doprinos zaštiti voda i šuma!
Foto: Dragan Kadić

Svetski dan voda

GORAN VESIĆ: Svi moraju dati doprinos zaštiti voda i šuma!

Beograd -
U svetlu klimatskih promena i svega što se dešava poslednjih decenija na planeti, šume i vode su ugrožene, ostajemo sve više bez njih i ovo je pravi povod i prilika da se podsetimo koliko su važne šume i vode za opstanak planete", rekao je Vesić

BEOGRAD - Svetski dan voda i Svetski dan šuma obeleženi su danas centralnom manifestacijom u Skupštini grada Beograda, a sekretar Privremenog organa Goran Vesić istakao je da svi treba da daju doprinos da naredne generacije žive na planeti koja će biti u boljem stanju od onog u kome smo je zatekli.

Vesić je istakao da grad Beograd ima poseban razlog da obeležava svetske dane voda i šuma, jer se nalazi na dve reke.

"U svetlu klimatskih promena i svega što se dešava poslednjih decenija na planeti, šume i vode su ugrožene, ostajemo sve više bez njih i ovo je pravi povod i prilika da se podsetimo koliko su važne šume i vode za opstanak planete", rekao je Vesić i najavio konkretne akcije kako bi situacija u toj oblasti bila što bolja.

On je izrazio nadu da će se svake godine raditi sve više da situacija u oblasti zaštite voda i šuma bude bolja i da generacije koje dolaze nasele zemlju koja je u boljem stanju nego ona koje su sadašnje generacije zatekle.

Direktor "Srbijašuma" Igor Braunović rekao je da su šume najveća fabrika u Srbiji, fabrika na otvorenom koja zauzima trećinu teritorije zemlje.

Braunović je izrazio nadu da će biti povećana šumovitost Srbije i da će ona dostići evropski nivo pošumljenosti.Gradski sekretar za komunalna i stambena pitanja Slobodan Stanojević rekao je da su prirodni resursi nenadomestivi i da se prema njima moramo odnositi sa pažnjom, te da su potrebni veći napori da se sačuvaju vrednosti koje su podarene od prirode.

Stanojević je istakao da je situacija sa pijaćom vodom u Beogradu na zadovoljavajućem nivou, dok sa druge strane 1,1 milijarda ljudi u svetu nema pijaću vodu, što je dokaz da blagodeti koje su date Beogradu, on treba da koristi racionalno i da se odgovorno ponaša prema prirdnim resursima.

Gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan smatra da "još ima nade da nešto učinimo kada su šume u pitanju", a u tom kontekstu je naveo usvajanje Strategije pošumljavanja u Beogradu.

Prema njegovim rečima, ne postoji jeftiniji, efikasniji i jednostavniji način da se regulišu pitanja klimatskih promena, a u Beogradu je u poslednje tri godine pošumljeno stotine hektara šuma.

On je rekao i da će se raditi na pošumljavanju na privatnim površinama, ali će morati da bude pronađen model za to.

"Kada je reč o vodama, ispalo je da je Sekretarijat jedina brana da zaštitimo naša izvorišta, jer nemamo luksuz da ih ugrožavamo, a već su ugrožena nelegalnim objektima", rekao je Trivan napominjući da je to pitanje budućnosti.

Trivan je ukazao i na problem bujica koje nastaju sa klimatskim promena, a zato smatra da država, na tom planu, mora više da ulaže i da se uspostavi uprava koja će se baviti bujicama.

Vesić je na današnjoj svečanosti uručio godišnja priznanja najboljim pojedincima u oblasti zaštite voda i šuma.UN su 1993. godine proglasile 22. mart za Svetski dan voda, s namerom da istaknu njenu vaznost i ograničavajuću ulogu u razvoju, jer bez vode nema uslova za život.

U Beogradu se Svetski dan voda obeležava od 2005. godine, a ove godine je taj dan posvećen temi "Voda i energija".

Svetski dan šuma obeležava se na današnji dan, a Generalna skupština evropske konfederacije poljjoprivrede 1971. godine pokrenula je inicijativu za obeležavanje Dana šuma, a to je prihvatila Organizacija UN za hranu i poljoprivredu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja