BOMBARDOVANJE TOPLANE: Sećanje na poginulog radnika Slobodana Trišića
Foto: Tanjug

15. godišnjica napada na civilni objekat

BOMBARDOVANJE TOPLANE: Sećanje na poginulog radnika Slobodana Trišića

Beograd -
Na današnji dan 1999. godine, u 04.26, u vreme najintenzivnijeg bombardovanja Srbije i Beograda, na meti NATO bombi našla se, kao civilni objekat, najveća srpska toplana "Novi Beograd"

Polaganjem venaca na spomen obeležje Slobodanu Trišiću, radniku Beogradskih elektrana koji je stradao u NATO agresiji, danas je obeleženo 15. godina od bombardovanja toplane "Novi Beograd" i njegove pogibije.Vence su položili članovi porodice Slobodana Trišića, član privremenog organa Beograda Nikola Nikodijević i rukovodstvo i zaposleni JKP "Beogradske elektrane". Počast stradalom Trišiću odao je i ministar saobrćaja Aleksanadar Antić.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Obraćajući se novinarima, Nikodijević je poručio da je naša dužnost da se sećamo svih nevino stradalih u NATO agresiji 1999. godine, pre svega da ne bismo zaboravili one koji su svoj život dali obavljajući svakodnevne radne obaveze, ali i da budućimn generacijama prenesemo sećanje na nepravdu koja je naneta ovoj zemlji i narodu."Verujem da živimo u vremenu kada se takve stvari više neće ponoviti i kada nećemo biti u situaciji da se opet borimo da sačuvamo svoju slobodu i narod", rekao je Nikodijević.On je poručio da je potrebno znatio šta se dešavalo 1999. godine, kako bismo stekli pouku da nam se slične stvari ne bi ponavljale.Vršilac dužnosti direktora Beogradskih elektrana Zoran Predić poručio je da je naša dužnost i obaveza da se svakog 4. aprila setimo ne samo Trišića, već i svih ostalih nevino izgubljenih života."Najbolji način da pokažemo svoju veru i nadu u budućnost bez strepnje bila je obnova svega što je bilo porušeno, a onda smo ujedinjeni oko istog cilja - bolje budućnosti otišli i korak dalje, podižući nove kuće, fabrike i postrojenja, kako je to urađeno i u Beogradskim elektranama", rekao je Predić.On je dodao da tragovi bezumnog razaranja sa godinama blede, ali ne i sećanje na izgubljene živote.Radnik Beogradskih elektrana Slobodan Trišić stradao je 4. aprila 1999. godine u 4.26, kada je NATO bombardovao toplanu "Novi Beograd".Ta toplana pogođena je sa više projektila, pri čemu su uništena skladišta za tečno gorivo, crpna stanica, deo vitalnih postrojenja, oba pretakališta i benziska pumpa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track