OPASNOST SA BG PRIOBALJA: Carstvo krpelja sve veće, zaražen svaki treći!
Foto: Thinkstock

Mali ubod, velika opasnost

OPASNOST SA BG PRIOBALJA: Carstvo krpelja sve veće, zaražen svaki treći!

Beograd -
Krpelja najviše ima u priobalnom pojasu Save i Dunava gde je 30 odsto njih inficirano, dok je na Avali oko 20 odsto

BEOGRAD - Sa dolaskom proleća i sunčanih dana lekari, ali i veterinari, savetuju oprez, jer je ovo doba godine kada iz trave napadaju krpelji i komarci, prenosnici opasnih bolesti. To je i jedan od razloga zašto je Svetski dan zdravlja obeležen juče pod parolom “Mali ubod, velika opasnost“.

Do sada smo imali oko 20 građana koji su se žalili na ubode krpelja. Nisu svi bili inficirani virusom koji izaziva lajmska bolest, a koji kod nas najčešće prenose krpelji, ali sve građane savetujemo da preventivno svakoga dana po povratku iz prirode pregledaju kompletno telo i glavu. Kada se krpelj vidi na telu, čak iako je zaražen, ako se pravilno izvadi sprečava se mogućnost infekcije - kaže dr Nevenka Pavlović, rukovodilac Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Ona naglašava da građani kada šetaju biraju zelene površine koje su sređene, parkove gde se redovno kosi, jer sve što pravi senku i vlagu stvara dobre uslove za razmnožavanje krpelja. Osim što su opasni po ljude, krpelji i komarci predstavljaju veliku opasnost i za životinje.

- Krpelja najviše ima u priobalnom pojasu Save i Dunava gde je 30 odsto njih inficirano, dok je na Avali oko 20 odsto. Krpelji na ljude prenose čak 14 opasnih oboljenja, a na životinje bolest babeziju (lajmsku bolest, prim. aut), od koje većina pasa ugine, potom crnog crva koji je jako opasan. Zbog sve toplijeg vremena, krpelji i komarci se razmnožavaju, sve ih je više i opasniji su - kaže veterinar Dragan Vesić.

Prema njegovim rečima, ovim insektima pogoduje toplo-hladno vreme i promene u temperaturi.- Raznosi ih vetar, a nalaze se u visokoj travi. Vlasnici pasa moraju detaljno pregledati svog ljubimca po povratku iz šetnje, a povišenu temperaturu da registruju i konsultuju se sa veterinarom, takođe i promenu boje mokraće. Ako primete krpelja, moraju ga odmah izvaditi pincetom ili povesti psa u najbližu veterinarsku ambulantu - kaže Vesić. Simptomi Lajmske bolesti

- Povišena temperatura- Stanje slično gripu- Od ove bolesti 2013. obolele su 942 osobe* Na vreme otkrivena bolest i pravilno lečenje, sprečavaju prelazak u drugi i treći stadijum bolesti kada može oštetiti srce, mozak i druge vitalne organe

Kako ukloniti krpelja

- Čistom pincetom uhvatiti krpelja što bliže koži i izvlačiti ga lagano nagore- Ne zavrtati ga- Nikako ga ne premazivati kremama, niti bilo čime “Očekujemo najezdu komaraca”

Direktor Instituta “Batut” Dragan Ilić izjavio je juče da se sa zebnjom čeka početak leta, posebno zbog komaraca. “Očekujemo veliki broj komaraca, a samim tim i povećan broj obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Multisektorsko telo koje je formirano u "Batutu" u stalnom je zasedanju vezano za groznicu Zapadnog Nila. Prati se situacija, da u slučaju većeg broja infekcija blagovremeno reagujemo”, rekao je Ilić.

( 24.sata.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track