VESIĆ: Kad se konstituiše Skupština grada tek moguć izbor gradonačelnika!
Foto: AP

Formiranje vlasti u Beogradu

VESIĆ: Kad se konstituiše Skupština grada tek moguć izbor gradonačelnika!

Beograd -
Vesić je rekao da na konstitutivnoj sednici koja je zakazana za 23.april neće biti izabran gradonačelnik Beograda zato što se, po zakonu, na konstitutivnoj sednici obavlja samo izbor predsednika i zamenika predsednika, odnosno sekretara i zamenika sekretara

BEOGRAD - Na konstitutivnoj sednici Skupštine grada zakazanoj za 23. april biće izabrani predsednik i sekretar skupštine i njihovi zamenici, rekao je danas sekretar Privremenog organa Goran Vesić koji je naveo da je moguće da se tog dana izabere gradonačelnik ali da je za to potrebna nova sednica.

Vesić je objasnio da se na dnevnom redu konstitutivne sednice nalaze tačke predviđene zakonom, što znači da će biti izabrana administrativno-mandatna komisija, predsednik i sekretar skupštine, i njihovi zamenici.

Takođe, dodao je Vesić, na konstitutivnoj sednici će biti verifikovani mandati odbornicima, koji su već dobili uverenja o izboru za gradske odbornike.

"To su tačke koje nalaže zakon, odnosno akti koji moraju da se obave da bi skupština bila konstituisana", rekao je Vesić.

Kako je objasnio, na toj sednici neće biti izabran gradonačelnik Beograda zato što se, po zakonu, na konstitutivnoj sednici obavlja samo izbor predsednika i zamenika predsednika, odnosno sekretara i zamenika sekretara.

Međutim, dodao je Vesić, ukoliko se postigne politički dogovor, odbornik koji bude izabran za predsednika skupštine, istog dana može da zakaže novu sednicu na kojoj će biti biran gradonačenik.

"To zavisi od političkih dogovora Srpske napredne stranke sa eventualnim koalicionim partnerima ili odluke same SNS", rekao je Vesić.On je podvukao da je tehnički moguće da se odmah zakaže nova sednica na kojoj će biti birani gradonačelnik i Gradsko veće.

Konstitutivnom sednicom, podsetio je Vesić, predsedava najstariji odbornik, odnosno Profir Rančić iz PUPS-a, koji je rođen 1939. godine.

Njemu će u vođenju sednice, naveo je Vesić, pomagati po jedan predstavnik dve odborničke grupe koje su dobile najviše glasova, a to su SNS i DS."Znači oni će odrediti po jednog predstavnika koji će mu pomagati dok predsedava sednicom, a do izbora predsednika skupštine.

Kada se izabere predsednik skupštine, on preuzima predsedavanje sednicom", rekao je Vesić.Gradonačelnik i Gradsko veće, prema zakonu, moraju biti izabrani najkasnije u roku od mesec dana od dana održavanja konstitutivne sednice gradskog parlamenta, odnosno do 23. maja.

Koalicija okupljena oko SNS će u gradskom parlamentu imati 63 odbornika, DS 22, koalicija SPS-PUPS-JS 16, a DS S devet.Lider SNS i budući premijer Aleksandar Vučić rekao je, prošle sedmice, da su najozbiljniji kandidati za gradonačcelnika predsednik Privremenog organa Siniša Mali i ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track