PRUGA BEOGRAD-PANČEVO: Probijeno 820 metara trase za novi kolosek
Foto: Tanjug

Počinju radovi kod Pančevačkog mosta

PRUGA BEOGRAD-PANČEVO: Probijeno 820 metara trase za novi kolosek

Beograd -
U Srbiju je danas stiglo 35 najsavremenijih pružnih mašina iz Rusije
1 / 3 Foto: Tanjug

PANČEVO - Na pruzi Beograd-Pančevo, gde su pre mesec dana počeli radovi finanirani ruskim kreditom, probijeno je ukupno 820 metara trase za izgradnju novog koloseka.

Posle obilaska radova u blizini železničke stanice "Pančevo glavna", generalni direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović je rekao da je kod Pančeva probijeno oko 700 metara trase i kod Krnjače oko 120 metara, kao i da počinju radovi na gradilištu kod Pančevačkog mosta.

Simonović je rekao da je u Srbiju danas stiglo najsavremenijih 35 pružnih mašina iz Rusije, koje su sada na carini i da će već početkom maja biti stacionirane u Rumi, s obzirom da će uskoro početi radovi na deonici Koridora 10 na deonici Ruma- Golubinci.

Prvi zamenik generalnog direktora Ruskih Dravnih železnica "RŽD Internešnl" Mansurbek Sultanov je rekao da se radovi odvijaju predviđenom dinamikom odnosno da idu i malo brže, nego što je planirano. On je istakao da je zadovoljan saradnjom sa Železnicama Srbije.

Sultanov je najavio da će iz Rusije ukupno u Srbiju stići 105 mašina do avgusta ove godine.

Projekat modernizacije, izgradnje i elektrifikacije drugog železničkog koloseka Pančevački most - Pančevo Glavna prvi je projekat modernizacije srpskih železnica koji se realizuje iz ruskog kredita.

Reč je o deonici dugoj 15 kilometara, čijom će se modernizacijom povećati propusna moć pruge i brzina vozova na 120 kilometara na sat.

Projekat obuhvata rekonstrukciju postojećeg koloseka i izgradnju i elektrifikaciju novog, drugog koloseka, kao i uredjenje železničke infrastrukture u stanicama i na pruzi izmedju Pančevačkog mosta i stanice Pančevo Glavna (Krnjača, Ovča, Pančevački most, Krnjača most i Sebeš).

Vrednost posla je oko 91 milion dolara, od čega je oko 78 miliona dolara obezbedjeno iz ruskog kredita, dok je oko 13 miliona dolara, odnosno 15 odsto vrednosti kredita, na ime učešća, obezbedila država Srbija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track