SINIŠA MALI: Evropsko prvenstvo u atletici važno za promociju Beograda!
Foto: Marina Lopičić

Mogućnost jačanja privrednog i turističkog potencijala zemlje

SINIŠA MALI: Evropsko prvenstvo u atletici važno za promociju Beograda!

Beograd -
Mali je na prijemu povodom dobijanja statusa domaćina Evropskog dvoranskog prvenstva u atletici u Beogradu 2017. godine, rekao da se na najvećem sportskom događaju u istoriji atletike koji će biti održan u Srbiji očekuje više od 1.000 takmičara iz 50 zemalja

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da je organizacija Evropskog dvoranskog prvenstva u atletici u Beogradu 2017. godine, velika prilika da se grad promoviše kao sportska metropola, dodajući da taj događaj pruža mogućnosti za jačanje privrednog i turističkog potencijala zemlje.

Mali je na prijemu povodom dobijanja statusa domaćina Evropskog dvoranskog prvenstva u atletici u Beogradu 2017. godine, rekao da se na najvećem sportskom događaju u istoriji atletike koji će biti održan u Srbiji očekuje više od 1.000 takmičara iz 50 zemalja.

Prvenstvo će, kako je rekao, biti održano u Kombank areni, i ono će, nakon Olimpijade u Riju, biti najveće takmičenje u atletici u Evropi."Zato očekujemo da veliki broj osvajača medalja sa Olimpijade dođe u Beograd", rekao je Mali i zahvalio se delegaciji Atletskog saveza Srbije na uloženim naporima i svemu što su učinili da Beograd bude domaćin takmičenja.

Trenutno se, kako je dodao, radi na preliminarnoj analizi budžeta za prvenstvo, koje će zajednički finansirati Grad i Republika.

"Ovo je događaj koji nije značajan samo za Grad, već i za celu Srbiju, pa ćemo u narednih nekoliko meseci to izdefinisati", rekao je Mali i najavio da maskota prvenstva treba da bude gotova u narednih mesec i po dana, nakon čega će se krenuti sa promocijom.

Gradonačelnik je rekao i da se očekuju desetine hiljada turista koji će doći zbog takmičenja, pa će Grad i Ministarstvo omladine i sporta učiniti sve što mogu da skup bude organizovan na odgovarajući način i kako bi Beograd ponovo bio promovisan i dokazan kao domaćin velikih sportskih manifestacija. Mali je podsetio i da će u maju, u Beogradu biti organizovano Evropsko prvenstvo u veslanju, a da će 2016. godine biti domaćin evropskih prvenstava u vaterpolu i u futsalu.

"Ono što je naša ideja i što pokušavamo da ostvarimo je da Beograd u narednih nekoliko godina bude domaćin što većeg broja sporstkih manifestacija kako bi, sa jedne strane, promovisali naš grad, a sa druge, promovisali sport i u Beogradu i u Srbiji", rekao je Mali.Predsednik Atletskog saveza Srbije (AS S) Veselin Jevrosimović zahvalio se Gradu i Ministarstvu sporta bez čije pomoći, kako je rekao, ne bi mogli da dobiju organizaciju prvenstva.

Jevrosimović je rekao da je delegacija AS S boravila u Frankfurtu gde je uspela da dobije organizaciju prvenstva, a što je velika pobeda s obzirom da su Turska i Poljska bili konkurenti.

Od 17 članova Evropskog atletskog koncila, naveo je Jevrosimović, devet je glasalo da Srbija bude domaćin prvenstva."Ovo je jedinstvena prilika da i Evropi i svetu pokažemo da je Srbija velika sportska nacija", rekao je Jevrosimović koji je objasnio da će Arena morati da bude modifikovana prema uslovima Evropske atletske federacije.

Kako je objasnio, to znači da će platforma na kojoj se održavaju atletska takmičenja morati da bude podignuta na oko tri metra visine kako bi atletika mogla da se gleda pođednako iz svih uglova.

Prijemu u Starom dvoru prisustvovali su i gradski menadžer Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, pomoćnica gradonačenika Irena Vujović, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, sekretar za sport i omladinu Slavko Gak, naš proslavljeni atletičar Dragutin Topić, direktor "Kombank arene" Đorđe Milutinović i generalni sekretar AS S Slobodan Branković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track