BATUT: Voda ispravna, ne koristiti za piće u podavalskim naseljima i delu Voždovca!

Analize

BATUT: Voda ispravna, ne koristiti za piće u podavalskim naseljima i delu Voždovca!

Beograd -
Iz Štaba za vanredne situacije opštine Voždovac apelovali su na građane iz podavalskih naselja da ne koriste vodu za piće.

BEOGRAD - Direktor Gradskog zavoda za javno zdravlje Slobodan Tošović izjavio je danas da je kvalitet vode u Beogradu na zadovoljavajućem nivou i da građani koji se snabdevaju iz beogradskog vodovodnog sistema piju higijenski ispravnu vodu za piće. Ne preporučuje se voda za piće u delu Voždovca i podavalskim naseljima.

Tošović je naveo da obrenovački i lazarevački vodovod, koji predstavljaju centralne vodovodne sisteme, neće biti u funkciji dok se ne završe sve radnje koje obezbeđuju sigurno snabdevanje, kao i rigorozne kontrole.

"Ostali centralni vodovodni sistemi, poput onoga u Sopotu, Grockoj, Mladenovcu, PKB-u i drugi, su bezbedni. Ostaje problem individualnih vodnih objekata na širem području grada - bunara i loših kaptaža površinskih voda, jer postoji opasnost od kontaminacije izvorišta", naveo je Tošović.On ne očekuje promene kvaliteta vode, s tim što, kad su u pitanju kvarovi, koji inače prate rad sistema, zahtevaju dužu reakciju jer posle popravki voda ne sme da se pusti u mrežu bez dobrog ispiranja, dezinfekcije, hlorisanja i kontrole, što zahteva nekoliko dana.

"Uzimamo mnogo više uzoraka nego ranije i obaveštavamo nadležne službe odmah, ne čekajući zvanični izveštaj, čime se ubrzava mogućnosat reakcije u slučaju bilo kakavih promena kvaliteta", rekao je Tošović, a prenosi Služba za informisanje Grada Beograda.

Batut: U poplavljenom području ne koristiti vodu za pićeInstitut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut preporučio je stanovništvu u poplavljenom području da ne koriste vodu za piće ukoliko dođe do njenog zamućenja kako bi se sprečile crevne bolesti. Preporuka Batuta je da se takva voda ne koristi ni za pripremanje hrane i ličnu higijenu, već da se u toj situaciji koriste kontrolisani izvori vodosnabdevanja (cisterne i flaširana voda).

U slučaju da se vodosnabdevanje obavlja iz individualnih vodnih objekata da se takva voda ne koristi za piće, već da se u što kraćem roku izvrši laboratorijsko ispitivanje. Ukoliko se voda skladišti u kućnim uslovima za piće i pripremu namirnica preporuka je da se to čini u ambalažama manje zapremine do dva litra i iskoristi u što kraćem roku uz poštovanje mera higijene. Pojačati kontrolu sanitarno-higijenskih uslova prostorija, opreme, pribora i zdravstvenog stanja osoblja koje radi na pripremi hrane u restoranima društvene ishrane, obdaništima i školama.

Pojačati kontrolu zdravstvene ispravnosti namirnica, aktivirati objekte koji su određeni za javnu ishranu u slučaju vanredne situacije i evakuacije stanovništva iz svojih domova.Ne koristiti lako kvarljive hranljive namirnice meso, mleko i jaja, sveže voće i povrće, već konzervirane namirnice, termički obrađeno povrće, suvo voće, konditorske proizvode. Sve namirnice koje bi mogle da dođu u kontakt sa vlagom držati u staklenim i metalnim dobro zatvorenim posudama, a namirnice koje su došle u kontakt sa vodom iz poplavnog talasa frižideri, zamrzivači, ostave ni u kom slučaju ne koristiti za ishranu.Uz sve navedene mere neophodna je striktna higijena ruku posebno pri pripremi i konzumiranju hrane, a u slučaju pojave simptoma kao što su mučnina, povraćanje, proliv, povišena temperatura obavezno se javiti lekaru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track