Najnovije vesti

KUVAJĆANI DALI ZELENO SVETLO: Počinju radovi na prokopu!
Foto: Printskrin

Beogradski železnički čvor

KUVAJĆANI DALI ZELENO SVETLO: Počinju radovi na prokopu!

Beograd
01:50h
Javnim pozivom predviđeno je da maksimalan rok za izvođenje radova na rekonstrukciji saobraćajnih kapaciteta u železničkoj stanici Beograd centar u Prokopu bude 420 dana

BEOGRAD - Železnice Srbije dobile su saglasnost kuvajtskog Fonda za arapski ekonomski razvoj na Izveštaj tenderske komisije za završetak izgradnje buduće glavne železničke stanice „Beograd centar“ u Prokopu, saopšteno je danas iz ŽS.

Posao se finansira iz kuvajtskog kredita vrednog nešto manje od 26 miliona evra.

"Nakon dobijanja saglasnosti kuvajtskog kreditora na Izveštaj tenderske komisije, predstoji nam priprema i zaključivanje ugovora za izvođenje radova u Prokopu", izjavio je generalni direktor ŽS, Dragoljub Simonović.

To praktično znači, dodao je, da će nakon zaključenja ugovora sa izvođačem radova kuvajtski kredit postati operativan, a radovi u Prokopu uskoro započeti, jer za to više nema nikakvih prepreka.

Kako se navodi u saopštenju, na tenderu za završetak izgradnje buduće glavne železničke stanice "Beograd centar" u Prokopu, ponude su dale tri domaće kompanije. Ponude su do 28. februara, kada je bilo njihovo otvaranje, dostavile firme „Bauwesen“ iz Lazarevca, „Sitimont“ iz Zemuna i konzorcijum firmi okupljenih oko „Energoprojekta“, koji je obuhvatio „Energoprojekt Niskogradnju“, „Energoprojekt Visokogradnju“, „Energoprojekt Opremu“, „ZGOP“ i „AŽD“.

Javnim pozivom predviđeno je da maksimalan rok za izvođenje radova na rekonstrukciji saobraćajnih kapaciteta u železničkoj stanici Beograd centar u Prokopu bude 420 dana.

Na ovaj način "Železnice Srbije" intenziviraju aktivnosti na završetku izgradnje beogradskog železničkog čvora i stvaraju pretpostavke za uspešnu realizaciju projekta "Beograd na vodi", koji je od izuzetnog značaja za celu Srbiju, dodaje se u saopštenju.

Tenderom su obuhvaćeni kapaciteti za prijem, otpremu i upravljanje saobraćajem vozova u Beograd centru, odnosno kompletno sređivanje građevinske i elektrotehničke infrastrukture u Prokopu.

Pozivom za podnošenje ponuda u otvorenom postupku javne nabavke radova na rekonstrukciji kapaciteta za prijem, otpremu i upravljanje saobraćajem vozova u železničkoj stanici Beograd centar - prva faza, obuhvaćeni su: izgradnja koloseka 3, 4, 7 i 8, rekonstrukcija postojećih koloseka 9 i 10, nabavka materijala gornjeg stroja za prvi i drugi kolosek.

U prvoj fazi predviđeni su i završni i zanatski radovi na podhodnicima i na peronima, izrada i montaža informativnog sistema za obaveštavanje i usmeravanje kretanja putnika, sanacija hidroizolacije na koti 105, kontaktna mreža i izgradnja četiri trafo stanice, elektroenergetske i telekomunikacione instalacije i sistemi u podhodnicima i na peronima, dispečerski uređaji i lokalna kablovska mreža, osiguranje stanice Beograd centar i rasputnica Karađorđev park i Dedinje elektronskim signalno-sigurnosnim uređajima i rekonstrukcija stanične postavnice.

Ugovor o kreditu sa kuvajtskim Fondom za arapski ekonomski razvoj potpisan je 10. decembra 2012. Konkursna dokumentacija za ovaj posao krajem 2013. usaglašena je sa kuvajtskim partnerima.

Danas „Prokop“ koriste samo vozovi gradske železnice „BG Voz“, a realizacija ovog posla omogućiće da kroz stanicu funkcionišu i lokalni, regionalni i međunarodni putnički vozovi.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...