SLAVIJA ĆE IZGLEDATI SVETSKI: Radovi počinju početkom 2015. godine
Foto: Kurir Štampano

LEPE VESTI

SLAVIJA ĆE IZGLEDATI SVETSKI: Radovi počinju početkom 2015. godine

Beograd -
Zahvaljujući rekonstrukciji trga, u Beogradu će biti manje saobraćajnih gužvi, a radove će finansirati Evropska banka

BEOGRAD - Za lepši i funkcionalniji Beograd!Trg Slavija, jedan od simbola Beograda, biće rekonstruisan, a radovi će početi već sledeće godine u martu. Kako kažu upućeni u projekat, izgledaće svetski. Naime, odbornici Skupštine grada Beograda prošle nedelje doneli su odluku o izradi plana detaljne regulacije Trga Slavija, nakon čega je gradski menadžer Goran Vesić izrazio zadovoljstvo.Važan projekat- Drago mi je što je odluka o izradi plana za Trg Slavija doneta jednoglasno na sednici Skupštine grada Beograda. To pokazuje da, kada su u pitanju velike teme i važni projekti za grad, nema mesta politici. Donošenjem ove odluke započet je postupak koji će nam omogućiti da rekonstrukcija Trga Slavija i Bulevara oslobođenja počne sledeće godine.

S obzirom na to da procedura za izbor izvođača traje tri do četiri meseca, možda i pet, očekujemo da ćemo 1. marta 2015. započeti rekonstrukciju - rekao je Vesić.Posle donošenja ove odluke, Urbanistički zavod Beograda pristupiće izradi plana detaljne regulacije, a očekuje se da će biti završen za mesec dana.Finansiranje- Tender za izbor izvođača za rekonstrukciju Trga Slavija raspisaće Agencija za investicije i stanovanje i to do kraja avgusta ove godine, dok je novac za radove obezbedila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Stvoreni su svi uslovi da se Slavija konačno rekonstruiše u jedan od najlepših beogradskih trgova - rekao je Vesić i istakao da je odlukom o izradi plana detaljne regulacije za Slaviju obuhvaćen i Muzej grada Beograda u Resavskoj ulici.- Kad završimo projekat, početkom sledeće godine pokrećemo veliku donatorsku akciju za izgradnju gradskog muzeja. To će biti veliki projekat veoma značajan za kulturu grada - rekao je on i dodao da će se zahvaljujući ovom projektu rasteretiti saobraćaj i unaprediti Beograd.

Novo ruho... Trg Slavija
Novo ruho... Trg Slavija

Izmeštanje spomenikaFONTANA USRED KRUŽNOG TOKANakon rekonstrukcije, saobraćaj će biti rasterećen, jer će se napraviti tri trake, od čega će jedna biti rezervisana za vozila gradskog prevoza, dok će za pešake biti izgrađeni podzemni prolazi. U središtu kružnog toka nalaziće se velika fontana, a spomenik Dimitriju Tucoviću biće izmešten na plato ispred Narodne banke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track