PREMIJERKA BRATUŠEK POSLE OBILASKA OBRENOVCA: Slovenija će nastaviti da pomaže!
Foto: Tanjug

Donatorska konferencija za pomoć Obrenovcu

PREMIJERKA BRATUŠEK POSLE OBILASKA OBRENOVCA: Slovenija će nastaviti da pomaže!

Beograd -
Posle obilaska osnovne škole, Doma zdravlja, centra grada i radova na kolektoru za fekalnu kanalizaciju, Bratušek je ukazala da ono što je moglo da se vidi na televiziji u Sloveniji znatno drugačije nego kad se gleda uživo
1 / 8 Foto: Tanjug

OBRENOVAC - Slovenija će nastaviti da pomaže Srbiju u obnovi štete od poplava, najavila je danas premijerka Slovenije Alenka Bratušek, koja je sa ministrom odbrane Srbije Bratislavom Gašićem obišla Obrenovac.

Bratušek je naglasila značaj uspeha donatorske konferencije za pomoć Srbiji u obnovi štete od poplava koje su je zadesile polovinom maja.

"Ono što je u ovom trenutku najvažnije je da se što pre uspešno izvede donatorska konefrencija koju organizujemo zajedno sa Francuskom i Evropskom komisijom", rekla je Bratušek.

Slovenačka premijerka je istakla da iskreno želi da se ljudima što pre omogući povratak u njihove domove i da se uspešno što pre izvrši obnova.

Bratušek je navela i da je Slovenija do sada pomagala Srbiji koliko je bilo u njenim mogućnostima i da će još danas proveriti da li još nesto treba. Prema njenim rečima, Slovenija je u dogovoru sa ministarstvom zdravlja Srbije već donirala lekove i medicinska sredstva.

"Naravno, što još god bude potrebno (pomoćićemo)...bićemo u kontaktu, i pomoći ćemo koliko god budemo mogli", rekla je premijerka Slovenije.

Posle obilaska osnovne škole, Doma zdravlja, centra grada i radova na kolektoru za fekalnu kanalizaciju, Bratušek je ukazala da ono što je moglo da se vidi na televiziji u Sloveniji znatno drugačije nego kad se gleda uživo.

Gašić je zahvalio premijerki Slovenije što je sa saradnicima obišla Obrenovac i na licu mesta se upoznala sa razmerama štete.Gašić je apelovao na sve prijatelje Srbije da pomognu koliko mogu u obnovi, "jer ne smemo da stanemo sa prikupljanjem pomoći jer nam predstoji veliki posao na obnovi Obrenovca i cele zemlje".

On se posebno zahvalio Vojsci Slovenije i svim prijateljima u okruženju i širom sveta na do sada pruženoj pomoći.

"Samo zajedno i uz njihovu pomoć možemo da obnovimo sve što je u proteklih mesec dana uništeno", rekao je ministar odbrane.

Gašić je naveo da su pripadnici Vojske Slovenije polovinom maja, kada je poplavni talas zahvatio Obrenovac, bukvalno bili prvi koji su sledećeg jutra stigli i pomogli. On je dodao da je ta pomoć obezbeđena posle njegovog razgovora sa slovenačkim ministrom odbrane i da su specijalne jedinice slovenačke vojske u Obrenovac dopremile i materijalnu pomoć.

U Obrenovcu i dalje se radi na popravi kolektora za fekalnu kanalizaciju, Vojska je izbacila gomile stvari koje je poplavni talas pretvori u đubre dok se istovremeno vrši i dezinfekcija terena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track