SKUPŠTINA GRADA MALI: Predlog budžeta realan, bez novih zaduživanja
Foto: Kurir

78,1 milijardu dinara

SKUPŠTINA GRADA MALI: Predlog budžeta realan, bez novih zaduživanja

Beograd -
Gradski budžet se donosi zato što je Beograd bio na privremenom finansiranju a planirano je da stupi na snagu 1. jula

BEOGRAD - Skupština grada Beograda počela je danas sednicu na kojoj će gradski odbornici raspravljati o Predlogu gradskog budžeta za 2014. godinu, koji iznosi 78,1 milijardu dinara.

Pred odbornicima će biti završni račun gradskog budžeta za 2013. godinu, Odluka o obimu sredstava za obavljanje poslova grada i opština za 2014. godinu kao i Odluka o sprovođenju javnog konkursa za imenovanje direktora javnih preduzeća čiji je osnivač grad.

Predviđeno je usvajanje i nekoliko planova detaljne regulacije kao i Odluka o osnivanju Osnovne škole "Kraljice Marije" u Ovči. Gradski budžet se donosi zato što je Beograd bio na privremenom finansiranju a planirano je da stupi na snagu 1. jula. Od ukupno 78,1 milijarde dinara, planirano je da se 9,5 milijardi dodeli gradskim opštinama. Na dnevnom redu je ukupno 37 odluka.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da je predlog budžeta za 2014. godinu realan i da neće biti novih zaduživanja, kao i da on predstavlja korak ka konsolidaciji gradskih finansija.Mali je, predstavljajući Predlog gradskog budžeta u Skupštini grada, istakao da vlast želi da napravi promene u načinu na koji grad funkcioniše i da se ne pravi spisak želja, kao što je to ranije rađeno.

On je objasnio da će se sad trošiti samo onoliko koliko se bude prihodovalo.Mali je ukazao da su u prošlogodišnjem budžetu planirani prihodi bili 91,3 milijardi dinara, a da je ostvareno 76,6 milijardi, što znači da je ostalo 14,7 milijardi rashoda, što grad Beograd nije mogao da podnese.

"Ti rashodi ostali su nama u amanet", rekao je Mali i dodao da više od šest milijardi nije bilo prikazano, što je utvrđeno naknadnom kontrolom u februaru i martu ove godine."Prvi put nije ništa sakriveno ispod tepiha, imamo jasnu sliku čime grad raspolaže i to je korak ka konsolidaciji gradskih finansija", rekao je Mali.Planirani prihodi u prvih šest meseci ove godine realizovani su sto odsto, što je, kako je rekao Mali, potpuna promena u odnosu na prethodne godine, a cilj je da se to nastavi i dalje.

Budžetski deficit ove godine će, prema njegovim rečima, biti 8,6 milijardi dinara, ali, kako je dodao, njega nije napravila ova vlast, već je reč o kreditima iz prethodnog perioda za različite projekte.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track