MALI: Novi budžet Beograda predstavlja konsolidaciju javnih finansija!
Foto: Zorana Jevtić

Ni dinara za nova zaduženja

MALI: Novi budžet Beograda predstavlja konsolidaciju javnih finansija!

Beograd -
Mali je rekao da je budžet grada Beograda za 2014. godinu rezultat rada nove gradske vlasti u prethodna dva meseca, ali i da je nažalost posledica i da "odslikava svu neodgovornu politiku" koju je prethodna gradska vlast sprovodila

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da usvojeni budžet grada Beograda predstavlja prvi korak u konsolidaciji javnih finansija koja će biti nastavljena i podvukao da se prvi put od 2007. godine grad neće zadužiti nijedan jedini dinar novih kredita.

Mali je rekao da je budžet grada Beograda za 2014. godinu rezultat rada nove gradske vlasti u prethodna dva meseca, ali i da je nažalost posledica i da "odslikava svu neodgovornu politiku" koju je prethodna gradska vlast sprovodila.

"Način na koji je grad zadužen i prezadužen se odslikava u budžetu, s obzirom da grad mora da vrati skoro 50 miliona evra što kamate što glavnice ove godine, a sledeće oko 82 miliona evra" rekao je Mali Tanjugu.Kako je ocenio, pogrešna ekonomska i sveukupna politika grada Beograda u prethodnom periodu dovela je do toga da kulminacija tog zaduživanja upravo nastupa 2014. i 2015. godine.

"Mi smo ovom budžetu pristupili na drugačiji i racionalniji način - želimo da trošimo samo onoliko koliko zaradimo - želimo da budemo odgovorniji i racionalniji i prvi put nakon 2007. godine grad Beograd se neće zaduživati - nijedan jedini dinar novih kredita neće uzeti", podvukao je Mali.

Kako je naveo, menja se i princip i metodologija rada.

"U 2013. godini prethodna gradska vlast je planirala nerealne prihode i planirala troškove koje je onda ostvarila u celosti. Desilo se to da prihodi koji su planirani nisu ostvareni prošle godine i da je grad Beograd ostao dužan oko 120 milona evra raznih obaveza za socijalna davanja, i trudnice, i porodilje, i za subvencije Info stanu...", rekao je gradonačelnik.

To je, naglasio je on, praksa koja se mora promeniti.

"Ne želim da lažem ljude i da se bavim time da im obećavam neke subvencije i pomoći, a da im ostanem dužan, jer nema para u budžetu da se to isplati", rekao je Mali.

On je podvukao da je budžet koncipiran na način koji polazi od premise - koliko para zaradimo toliko ćemo i raspodeliti, a ono što je bitno svakome kome je obećano njemu će biti i isplaćeno.

"Nećemo nikome ostati dužni i to su dve materijalne, načelne, promene na koji je budžet koncipiran i koji predstavlja prvi korak u konsolidaciji javnih finansija grada Beograda koji ćemo nastaviti", rekao je on.

Mali je ukazao na "neviđenu neracionalnost" u poslovanju javnih komunalnih preduzeća koja je, kako je rekao, dovela do toga da para u budžetu nema. Kao primer, on je naveo Parking servis koji je u celoj prethodnoj godini imao 45 miliona dinara dobiti objasnivši da je ta dobit bitna jer 85 odsto od nje grad Beograd dobija kao dividendu kao osnivač.

Kako je rekao ta dobit ide u budžet i deli se i daje obdaništima, vrtićima, domovima zdravlja...On je ocenio da je ta dobiti zbog neracionalnog poslovanja u prethodnom periodu izuzetno mala, ponovio da je 45 miliona dinara bila prošle godine i naglasio da je samo za prvih pet meseci ove godine Parking servis ostvario 311 miliona dinara dobiti.

Osam puta više samo za pet meseci u odnosu na čitavu prethodnu godinu, naznačio je Mali i kao primer naveo i Gradsku čistoću koja je u odnosu na prvi kvartal prošle imala 10 puta veću dobit.

Kao primere on je naveo i JP Ada Ciganlija koja je bila prošle godine čak i u gubitku, a ove godine poslovala sa dobitkom, i Beogradske veletržnice koje su dva i po puta povećale dobit u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti prethodne.

"To je značajno za nas, jer povećanje efikasnosti rada tih preduzeća, uz naravno odgovarajući kvalitet usluge, podrazumeva i daje nama kao gradu veću dobit, veći priliv u budžet i samim tim mogućnost da isplatimo i zadovoljimo sve potrebe budžetskih korisnika", rekao je Mali.

Gradonačelnik je istakao da je u prethodnom periodu bila ta neracionalna, bahata politika koja je bila ne samo da se što više troši i da se zadužuje nego i ta da su komunalna preduzeća bila opterećena i uslugama za PR i marketing i konsalting...

"Sve neke izmišljene usluge koje smo mi ukinuli", naveo je Mali i precizirao da se samo na ukidanju PR i advokatskih i konsalting usluga štedi na godišnjem nivou oko 150 miliona dinara.

On je podsetio i da je vozni park smanjen za jednu trećinu i sa 908 vozila smanjen za 263 vozila te se na godišnjem nivou štedi 110 miliona dinara.

"To su bili nepotrebni troškovi i mi želimo da pokažemo da možemo da štedimo, da pođemo od sebe da budemo odgovorni, racionalni i jednostavno obezbedimo da ovaj grad poptuno drugačije izgleda i funkcioniše", rekao je Mali.

"To je naša odgovorna politika i nećemo da lažemo bilo koga da para ima - para nažalost nema - nije naša krivica - krivica je onih iz prethodnog perioda koji su se tako bahato ponašali i mi sa tim moramo da se suočimo i da se nosimo", kazao je Mali.

On je naznačio da je njegov princip bilo kakve konsolidacije finansija upravo razvojni princip.

"Ono što konsoliduje gradski budžet, osim smanjenja i kontrole troškova koje je potrebno i koje se moramo raditi, je privlačenje investitora" rekao je on.

"Beograd na vodi kao projekat se uklapa u to kao i drugi projekti, ali u ovom budžetu i pored toga što smo išli sa štednjom, vise od 20 milijardi dinara je odvojeno za infrastrukturne i razvojne projekte grada Beograda", poručio je Mali.

Prema njegovim rečima, u roku od 15 do 20 dana kreće se sa rekonstrukcijom ulice Vojvode Stepe, sledećeg marta sa rekonstrukcijom Trga Slavija, koji će ponovo zasijati punim sjajem, a odmah nakon toga i rekonstrukcijom Bulevara oslobođenja.

On je dodao i da Direkcija za građevinsko zemljište grada Beograda užurbano priprema i radi svu dokumentaciju i radi na rešavanju pravnoimovinskih odnosa vezanih za nastavak gradova na unutrašnjem magistralnom prstenu.

"Deo konsolidacije budžeta ne podrazumeva smanjenje investicija, čak naprotiv - veće investicije kroz privlačenje novih investitora, što čini budžet većim, a time veće i mogućnosti za raspodelu i direktnim i indirektnim buzdžetskiim korisnicima", zaključio je Mali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja