UDRUŽENJA BICIKLISTA: Beograd jeste biciklistički grad!
Foto: Marina Lopičić

Osporavaju navode načelnika beogradske saobraćajne policije

UDRUŽENJA BICIKLISTA: Beograd jeste biciklistički grad!

Beograd -
U Beogradu ima biciklista koji svakodnevno idu biciklom na posao i biciklizam jeste razvijen kao sport. I bicklista je sve više. Kao i u celom svetu, uostalom. Ali za razliku od Beograda, gradovi u svetu aktivno rade na promociji biciklizma kao sredstva transporta i usporavanju motornog saobraćaja, navela su dva udruženja

BEOGRAD - Biciklistička udruženja negodovala su danas zbog izjave načelnika beogradske saobraćajne policije Dragana Bogosavca, koji je rekao da "gotovo nema" ljudi koji biciklom svakodnevno idu od kuće do posla i nazad i da biciklizam u glavnom gradu nije razvijen kao sport.

"U Beogradu ima biciklista koji svakodnevno idu biciklom na posao i biciklizam jeste razvijen kao sport. I bicklista je sve više. Kao i u celom svetu, uostalom. Ali za razliku od Beograda, gradovi u svetu aktivno rade na promociji biciklizma kao sredstva transporta i usporavanju motornog saobraćaja", navela su u zajedničkom saopštenju organizacije Ulica za Bicikliste i Ciklo Svet Srbije.

Izjava Bogosavca da saobraćajna policija "ne registruje bicikle, pa nema ni tačan podatak koliko ih ima", po oceni ta dva udruženja, govori dovoljno o tome koliko se vodi računa o bezbednosti biciklista. Ta dva udruženja upitala su Bogosavca šta je saobraćajna policija uradila da poboljša bezbednost i položaj biciklista u Beogradu, komentarišući njegovu izjavu da su biciklisti ugrožena kategorija u saobraćaju.

Ulica za Bicikliste i Ciklo Svet Srbije pitaju da li je sprovedena javna kampanja usmerena ka biciklistima i vozačima automobila o međusobnoj toleranciji u saobraćaju, da li se sprovodi kontrola brzine vozila u zonama usporenog saobraćaja, kao i da li se sprovodi zakon o bezbednosti saobraćaja.

"U saobraćaju ne postoji tolerancija prema biciklistima.

Automobili nam najbezobraznije seku put, obilaze nas sa minimalnim razmakom, trube prilikom obilaženja i kada za to nema realne potrebe. Takođe, često nas udaraju vratima, ne gledajući kada izlaze iz kola", navode biciklisti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track