ZAGORKA PANIĆ: Grad kreće u iskorenjivanje bespravne gradnje!
Foto: Beoinfo

USKORO KREĆE RUŠENJE NELEGALNIH OBJEKATA

ZAGORKA PANIĆ: Grad kreće u iskorenjivanje bespravne gradnje!

Beograd -
To je prvi put da je neka gradska vlast rešila da popiše sva gradilišta, da imamo sve na jednom mestu, utvrdimo koliko ima bespravne gradnje, a koliko je onih koja su legalna, sa građevinskom dozvolom, rekla je gradska sekretarka za inspekcijske poslove Zagorka Panić

BEOGRAD - Gradska sekretarka za inspekcijske poslove Zagorka Panić najavila je danas da će se vrlo brzo krenuti sa rušenjem bespravno podignutih objekata koje je gradska inspekcija popisala u proteklom periodu.

Panić je podsetila da je u junu počela akcija popisivanja svih aktivnih gradilišta na teritoriji 10 centralnih gradskih opština, dok će preostale opštine biti uključene u narednoj fazi.

"To je prvi put da je neka gradska vlast rešila da popiše sva gradilišta, da imamo sve na jednom mestu, utvrdimo koliko ima bespravne gradnje, a koliko je onih koja su legalna, sa građevinskom dozvolom", rekla je Panić gostujući na Studiju B, a saopšteno je iz Gradske uprave.

Kako je dodala, tokom akcije u kojoj su učestvovali svi gradski, republički i opštinski inspektori utvrđeno je da na teritoriji 10 opština ima 754 aktivna gradilišta, od čega su 302 u nadležnosti gradske građevinske inspekcije, a 451 u nadležnosti opština.

Na 84 gradilišta, dodala je, nije evidentiran investitor, gradi se bez tehničke dokumentacije i bilo kakvog plana.Panić je podsetila da je delegacija grada tim povodom sa Javnim tužilaštvom imala sastanak, na kome je dogovoreno da saradnja između Grada, Tužilaštva i MUP-a bude bolja i brža, kako bi što pre utvrdili ko su investitori.

Ona je dodala i da se od ukupnog broja gradilišta, u 75 slučajeva odstupilo od građevinskih dozvola, što je, rekla je Panić, takođe predmet pažnje nadležnih, donošenja rešenja i uklanjanje tog dela.

"Ponoviću i ovog puta da je gradnja bez građevinske dozvole krivično delo, a objekti za koje je postupak doveden do kraja, doneta pravosnažna i izvršna presuda biće srušeni", napomenula je Panić, istakavši da postoji potreba da opštinski inspektori češće izlaze na teren, kako bi sprečili nelegalnu gradnju na samom početku.

Ona je naglasila da je sledeća faza na Sekretarijatu za legalizaciju, koji treba da proveri status sva 754 gradilišta i uputi dopise opštinama za postupanje u skladu sa zakonom.

Gradska sekretarka za inspekcijske poslove istakla je i da se nastavlja sa svim drugim redovnim akcijama.Prema njenim rečima, to su najčešće akcije na uklanjanju nelegalnih prodavaca sa pijaca, u saradnji sa Komunalnom policijom, kontrola nepropisno parkiranih vozila na zelenim površinama...

"Da bi se red održao na duži rok, potrebno je ipak da kontrole opštinskih inspekcija budu što češće", zaključila je Panić, apelujući na građane da se pridržavaju komunalnog reda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track