SNEŽANA ĐURIĆ: Grad Beograd ne ukida popuste u vrtićima
Foto: Beoinfo

Pravilnik predviđa niz olakšica

SNEŽANA ĐURIĆ: Grad Beograd ne ukida popuste u vrtićima

Beograd -
Zakon predviđa umanjenja i oslobađanja od plaćanja vrtića koja su ometena u razvoju i decu bez roditeljskog staranja postavljajući određene uslove, a gradski pravilnik te uslove ne postavlja već ih potpuno oslobađa plaćanja. Isto važi i za decu iz materijalno ugroženih porodica, rekla je gradska sekretarka Snežana Đurić

BEOGRAD - Snežana Đurić, gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu, demantovala je da Grad Beograd ukida popuste u vrtićima.

– Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom jasno utvrđuje prava koja imaju korisnici predškolskih ustanova, i ona su mnogo manja od onoga što pruža gradski Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava deteta, to jest, njegove dopune i izmene. Zakon, na primer, predviđa umanjenja i oslobađanja od plaćanja vrtića koja su ometena u razvoju i decu bez roditeljskog staranja postavljajući određene uslove, a gradski pravilnik te uslove ne postavlja već ih potpuno oslobađa plaćanja. Isto važi i za decu iz materijalno ugroženih porodica, za koje zakon predviđa regresiranje, a pravilnik potpuno oslobađa. Postoji još mnogo odredaba u kojima je pravilnik u prednosti nad zakonom u smislu olakšica ili oslobađanja od plaćanja ukupne cene boravka u vrtićima, poput boravka trećeg i svakog sledećeg deteta, koji su takođe potpuno oslobođeni od plaćanja, deca ratnih vojnih invalida, ona koja borave u Sigurnoj kući i mnoga druga – rekla je Snežana Đurić.

Ona je demantovala i medijske spekulacije po kojima više neće važiti popust od 20 odsto po detetu kada dvoje i više dece borave u vrtiću, već će on važiti samo za drugo dete.

– Kada dvoje ili više dece borave u vrtiću, cena vrtića za drugo dete umanjuje se za 20 odsto, a treće i svako naredno dete ima pravo na besplatan boravak, tj. samo za prvo dete nema umanjenja plaćanja. Što se tiče korisnika koji imaju kredit za prvi stan i onih koji su podstanari, pitam se da li su ove odredbe uopšte trebale da se nađu u Pravilniku, jer su diskriminišuće u odnosu na one korisnike koji nisu u mogućnosti da podignu kredit za stan i otplaćuju ratu koja je u proseku oko 300 evra, a verujem i da postoje ljudi koji bi bili srećni da budu podstanari kada bi sebi mogli da priušte da plate zakup, umesto što sada žive u zajedničkim domaćinstvima. Sve ostale odredbe koje olakšavaju život porodicama su ostale, poput umanjenja cene od 50 odsto za samohrane roditelje, zaštita i popust za decu obolelu od određenih bolesti i mnoge druge – kazala je Đurićeva.

Gradska sekretaka istakla je i da je član koji reguliše da braća i sestre deteta ometenog u razvoju koje ne boravi u vrtiću imaju pravo na umanjenje cene vrtića obrisan, jer nije bio u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom.

– Zakon uređuje beneficije samo za decu koja borave u vrtiću, ali moram da naglasim da deca koja su bolesna od određenih bolesti i borave u vrtiću i dalje imaju regresiranu cenu odnosno popust od deset odsto. Inače, grad u ovom trenutku regresira više od 36.000 dece i prosečna cena je oko 5.500 dinara, što je daleko manje od stvarne cene boravka u vrtiću, koja iznosi 30.000 dinara. Takođe 5.100 dece je regresirano u potpunosti, to jest ne plaća ni dinara – istakla je Snežana Đurić.

– Što se dugova tiče, oni iznose više od 155 miliona dinara. Svesni smo i da postoje zloupotrebe, da ima i preprodaje mesta i mi apelujemo na one koji to primete da takve slučajeve prijave policiji. Mi kada primetimo takve zlopupotrebe, odmah šaljemo inspekciju i preduzimamo mere i protiv direktora, vaspitača i svih koji su odgovorni – rekla je gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track