Đilas i Cvetković posetili Reciklažni centar
Foto: Beoinfo

Reciklažni centar

Đilas i Cvetković posetili Reciklažni centar

Beograd -
Gradonačelnik Dragan Đilas i premijer Mirko Cvetković posetili reciklažni centar u Orlovskom naselju na Zvezdari

BEOGRAD -Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković, šef delegacije Evropske unije u Beogradu Vensan Dežer i predstavnici Svetske zdravstvene organizacije, ambasada Norveške i Kraljevine Švedske obišli su danas Zadrugu za sakupljanje sekundarnih sirovina u Orlovskom naselju na Zvezdari.– Zaista sam ponosan na to što smo u Beogradu uspeli da napravimo ovako nešto, pre svega za romsku populaciju, i zahvalni smo svima koji su nam u tome pomogli, od Svetske zdravstvene organizacije do Kraljevine Švedske, Norveške, Evropske unije i Ujedinjenih nacija i, naravno, ljudima sa opštine Zvezdara. Veliku zahvalnost dugujemo i našim sugrađanima Romima koji su otvoreno prihvatili naše predloge za saradnju i danas smo zajedno došli do ovoga što vidimo. Ovde smo bili pre otprilike 14 meseci, kad smo otvarali ovaj centar, tada je u njemu radilo 12 ljudi, a danas stalan posao ima 20 naših sugrađana.

Zadruga ima 130 kooperanata koji sa njom sarađuju, a 250 kompanija i predstavnika lokalnih samouprava takođe su deo ovog projekta. Od njih uzimamo ove sirovine i to je zaista dobar pokazatelj kako neke stvari mogu da se promene. Zahvaljujući donatorima, u Beogradu ćemo dobiti još tri reciklažna dvorišta u naseljima Makiš i Rakovica, gde su raseljeni naši sugrađani koji su živeli ispod „Gazele” i u naselju Surčin, kao i još tri na teritoriji Srbije. Ono što je važno jeste da u ovom i naseljima koja smo napravili ima mnogo dece koja su krenula u školu. Tako 120 dece koja su živela ispod mosta „Gazela” danas završavaju neke od razreda osnovne škole, a više od 20 je u nekoj predškolskoj ustanovi. Svi imaju zdravstvene knjižice, primaju socijalnu pomoć i sa njima rade zdravstveni ili romski asistenti – rekao je Đilas.Mirko Cvetković, predsednik Vlade Republike Srbije, rekao je da je poslednjih godina prepolovljena smrtnost odojčadi i dece koji žive u romskim naseljima u romskim naseljima, poboljšana zdravstvena zaštita i obrazovanje, a da ova zadruga predstavlja pomak u ekonomskom uključivanju koje treba da se primeni i u drugim delovima Srbije.

– Vlada Republike Srbije je od samog početka podržavala aktivnosti na uključivanju romske populacije u zajednički život. U tom kontekstu je 2009. godine doneta strategija koja se odnosi na romsku populaciju i potom je načinjen čitav niz akcionih planova. Zahvalio bih svima koji su učestvovali u ovom projektu, kako donatorima tako i zvaničnim institucijama, gradu Beogradu i svim drugima koji participiraju u projektu – rekao je premijer Cvetković.

Vensan Dežer, šef delegacije Evropske unije u Beogradu, rekao je da se vrlo često govori o inkluziji Roma, a da se i ovom primeru to i jasno vidi.– Normalan život znači imati posao, ovde ljudi zajedno rade, imaju ugovore i zarađuju za sebe i svoje porodice. Ovo je pravi primer inkluzije i drago mi je da sam danas ovde sa svojim kolegama premijerom Cvetkovićem i gradonačelnikom Đilasom, sa kojima sam zajednički podržavao projekat reciklažnog centra. Kada imate situaciju u kojoj republička vlada, grad Beograd i donatori rade zajedno, onda zaista vidite ozbiljan pomak u položaju Roma u Beogradu. Moram naglasiti da ovaj problem nije samo vaš, imamo ga i mi u celoj Evropskoj uniji i ovo je dobar primer kako se stvari mogu rešavati na pozitivan način – rekao je Dežer.Prodan Vasil, predsednik Skupštine zadrugara, rekao je da su dosadašnja iskustva sa radom zadruge više nego povoljna i da daju nadu da će to postati delatnost sa izvesnom budućnošću.– Svako ko je ovde zaposlen ima obavezu da šalje decu u školu i zarade su takve da se od njih može živeti. U ovom trenutku, potrebno nam je što više klijenata kako bismo imali što stabilniju poziciju i kako bismo mogli da obnavljamo zadrugu, zapošljavamo nove članove, ne samo Rome već i sve druge koji su zainteresovaniPrvi reciklažni centar otvoren je decembra 2010. na opštini Zvezdara i prostire se na površini od dvesta kvadratnih metara. Nakon treninga, koji su prošli svi zaposleni zadrugari, centar je počeo da radi februara 2011. godine. Cilj ovog projekta jeste da se obezbedi mogućnost sticanja prihoda za život na bezbedan način, stvaranjem dugoročnog zaposlenja za sakupljače otpada, kao i da se poboljša rad i život njihovim organizovanjem u zadruge za skupljanje, sortiranje i tretiranje otpada.

Ovaj projekat implementiraju Svetska zdravstvena organizacija (WHO), Međunarodna kancelarija za migracije (IOM) i Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track