Rekonstrukcija kotlarnice u Narodnoj biblioteci Srbije

Rekonstrukcija kotlarnice u Narodnoj biblioteci Srbije

Beograd -
Rekonstrukcijom kotlarnice biće sačuvano kulturno blago koje se čuva u toj instituciji, ali i doprineti unapređenju energetske efikasnosti i očuvanju životne sredine

BEOGRAD - Ministarsvo životne sredine i Narodna biblioteka Srbije potpisali su protokol o saradnji, koji bi trebalo da omogući i rekonstrukciju kotlarnice u najstarijoj srpskoj ustanovi kulture.

Protokol o saradnji su potpisali ministar zaštite životne sredine Oliver Dulić i vršilac dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić.
Kako je istaknuto na ceremoniji potpisivanja u Narodnoj biblioteci, rekonstrukcijom kotlarnice biće sačuvano kulturno blago koje se čuva u toj instituciji, ali i doprineti unapređenju energetske efikasnosti i očuvanju životne sredine.
"Rekonstrukcija će biti obavljena po standardima 21. veka, standardima koji će omogućiti da se sačuvaju sve vrednosti Narodne biblioteke i srpsko kulturno blago", kazao je Dulić.
Sredstva bi trebalo da budu omogućena u okviru Programa za pomoć energetskoj efikasnosti u Srbiji.
"Naš sporazum biće podstrek i za druge ustanove kulture, i pokazaće tim institucijama da je moguće da imaju sve one vrste usluga, kada je u pitanju generisanje otpada, kakve imaju u bilo kojoj razvijenoj zemlji Evrope i sveta", naveo je Dulić.
Zahvaljujući na podršci upravnik Dejan Ristić zahvaljujući na podršci istakao je da Narodna biblioteka čuva pet miliona eksponata od 12 do 21 veka i da je njih potrebno sačuvati. Narodna biblioteka Srbije ove godine obeležava jubilej, 180 godina rada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track