NOVO RUHO JEVREMOVCA: Renovirana Botanička bašta
Foto: Tanjug

Pluća grada

NOVO RUHO JEVREMOVCA: Renovirana Botanička bašta

Beograd -
Rekonstrukcija velikog staklenika u Botaničkoj bašti i renoviranje malog staklenika (množare) koštala je 1,4 miliona evra
1 / 3 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Botanička bašta "Jevremovac", nakon dve godine rekonstrukcije iz donacije EU i domaćih sredstava, danas je, na dan Biološkog fakulteta zvanično otvorena, a od sutra će ovo jedinstveno prirodno dobro u centru Beograda, "pluća grada" biti dostupno i posetiocima.Rekonstrukcija velikog staklenika u Botaničkoj bašti i renoviranje malog staklenika (množare) koštala je 1,4 miliona evra, a novac je obezbeđen iz pretpristupnih IPA fondova EU za Srbiju.Takođe, renoviran je i otvoreni prostor bašte na oko pet hektara u kojoj je više od 1.500 zeljastih biljaka i oko 350 vrsta drveća, žbunja i egzotičnog bilja i to sa 70 miliona dinara obezbeđenih iz budžeta Srbije i sredstava fakulteta, rečeno je na svečanosti.

Ministar prosvete Srđan Verbić istakao je da će rekonstrukcija povećati nastavne i istraživačke kapacitete fakulteta i Instituta za botaniku, a šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport naveo je da je cilj EU podrška Srbiji u unapređenju celokupnog sistema obrazovanja u skladu sa Strategijom obrazovanja, evropskim standardima i svetskim trendovima."EU standardi, međutim, nusu cilj sami po sebi. Cilj je da što više mladih učenih ljudi doprinese ekonomskom i naučnom boljitku u Srbiji", rekao je Devenport.On je podsetio da se čitav svet suočava sa posledicama klimatskih promena i globalnog zagrevanja i da su apeli za pomoć sve jači."Verujem da će i srpski biolozi i botaničari uzeti učesća u očuvanju planete i nalaženju rešenja", rekao je Devenport.Dekan Biološkog fakulteta Jelena Vukčević Knežević podsetila je da fakultet, u čijem sastavu je i Botanička bašta, iako najstarija institucija visokog obrazovanja iz biologije, još nema svoju zgradu, pa studenti slušaju predavanja na četiri lokacije u gradu, uključujući i "Jevremovac".Nakon svečanog otvaranja velikog staklenika, ministar Verbić, ambasador Deventport i dekan Vukčević Knežević posadili su Pančićevu omoriku.

Veliki staklenik, originalno sagrađen 1892. godine, potpuno je renoviran, opremljen najsavremenijim staklenim zidovima, a instalirana je i unutrašnja oprema u skladu sa najnovijim tehnološkim i naučnim standradima.Renoviranje malog staklenika i njegovo povezivanje na sistem toplovoda omogućava biolozima da biljke gaje i rasađuju u potpuno prirodnim uslovima, rečeno je na svečanosti.Botanička bašta i Institut za botaniku, kojem pripada, predstavljaju nastavno-naučnu jedinicu Biološkog fakulteta, na kojem je više od 1.500 studenata osnovnih, master i doktorskih studija. Bašta je od 2007. proglašena i za spomenik kulture u Srbiji.Radovi na rekonstrukciji deo su EU projekta "Unapređenje infrastrukture visokoškolskih ustanova u Srbiji - EU HETIP" čiji budžet iznosi 30 miliona evra. Od 2000. godine EU je u projekte unapređenja i podrške reformi obrazovanja u Srbiji uložila više od 63 miliona evra.Botanička bašta "Jevremovac" osnovana je 1874. odlukom Ministarstva prosvete Kraljevine Srbije, na predlog Josifa Pančića, koji je bio i njen prvi upravnik.Godine 1889. kralj Milan Obrenović poklonio je imanje, koje je nasledio od dede Jevrema, Velikoj školi u Beogradu za Botaničku baštu, ali pod uslovom da se zove "Jevremovac".Otvaranjem bašte za posetioce, fakultet obeležava 200 godina od rođenja naučnika i najvećeg botaničara Josifa Pančića, 140 godina od osnivanja Botaničke bašte i 125 godina od kada je bašta zbog velikih poplava na Dunavu, preseljena na mesto na kojem se i danas nalazi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track