MALI: 2015. godina najteža u istoriji grada kada je reč o vraćanju kredita!
Foto: Zorana Jevtić

Smanjenje deficita 5 do 6 odsto

MALI: 2015. godina najteža u istoriji grada kada je reč o vraćanju kredita!

Beograd -
Sledeće godine nam dospeva na naplatu 83 miliona evra kredita, a budžet grada je oko 500 miliona evra, što znači da skoro petina odlazi na vraćanje kredita, rekao je Mali i dodao da se zbog toga uvode mere štednje dok ne bude kasno kako bi grad 2016. godinu dočekao relaksiran kada je reč o vraćanju kredita

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali očekuje da se u sledećoj godini deficit grada smanji na pet do šest odsto, poručivši da su mere štednje pokazale da vlast odgovornije vodi gradske finansije.

Sledeća godina biće, kako je rekao, najteža u istoriji grada kada je reč o vraćanju kredita.

„Sledeće godine nam dospeva na naplatu 83 miliona evra kredita, a budžet grada je oko 500 miliona evra, što znači da skoro petina odlazi na vraćanje kredita“, rekao je Mali i dodao da se zbog toga uvode mere štednje dok ne bude kasno kako bi grad 2016. godinu dočekao „relaksiran kada je reč o vraćanju kredita“.

On je rekao da nije tačno da je grad povećao subvencije za GSP već da su subvencije smanjene za milijardu dinara.„Prošle godine subvencije za GSP su bile 7,5 milijardi dinara, a ove godine 6,5 mialijardi dianara.

Godinama je grad davao subvencije GSP-u, a onda je nama stiglo na naplatu 15 milijardi obaveza i duga za druge budžetske korisnike“, rekao je on.

Mali je ponovio da je problem GSP nasleđen i rekao da je jedna od mera konsolidacije uvođenje brojanja putnika u vozilima, kako bi se saledeće godine došlo do optimizacije javnog prevoza u cilju smanjenja troškova, ali i poboljšanja kvalieteta usluge.

Govoreći o deficitu Mali je rekao da je krajem prošle godine kada je bio predsednik privremenog organa grada Beogarda, budžetski deficit iznosio oko 20 odsto, a da očekuje da do kraja ove godine on bude prepolovljen.

„To je i dalje izuzetno mnogo s obzirom da će republički budžet biti oko osam odsto. Ali ćemo agresivnim merama štednje i daljom konsolidacijom budžeta nastaviti ovim putem i u narednoj godini i očekujem da će deficit grada biti znatno ispod republičkog - negde oko pet šest odsto“, rekao je Mali novinarima u toku sednice Skupštine grada Beograda.On je ponovio da je rebalans budžeta zasnovan na istim principima kao i budžet u junu.

„Grad u ovom trenutku ne planira ni jedan jedini dinar novog zaduživanja, tako da nema novih kredita“, rekao je Mali i dodao da misli da su mere štednje koje su pokrenuli način na koji odgovornije vode gradske finansije.

Govoreći o problemu sa vrtićima on je rekao da je i taj problem nasleđe, ali da će biti rešen.„(Dragan) Đilas je još 2010. godine dobio informaciju da grad ne radi to kako bi trebalo“, rekao je Mali i dodao da on i ministar prosvete Srđan Verbić rade na tome da taj problem bude rešen.

Na pitanje novinara o poseti Londonu, Mali je ocenio da je bila izuzetno uspešna te da su uspeli da predstave Srbiju „kroz jedan novi investiconi ambijent“.

„U ime grada prezentovao sam projekat "Beograd na vodi" i ostale projekte koje planiramo da uradimo u narednim godinama - projekte javno privatnog partnerstvo upravljanja otpadom, izgradnje četiri podzemne garaže...", kazao je Mali.

„Nama je najbitnije da povučemo investitore, da dođu novi poslodavci da zaposlimo građane, da gradimo u Beogradu i da time povećamo prihode“, zaključio je Mali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja