Najnovije vesti

SEDNICA SKUPŠTINE GRADA:Odloženo plaćanje preostalog duga za Most na Adi
Foto: Marina Lopičić

Rasprava o zaduženju

SEDNICA SKUPŠTINE GRADA:Odloženo plaćanje preostalog duga za Most na Adi

Beograd
Na dnevnom red sednice je i predlog izmene odluke o zaduživanju, zaključenju Ugovora o kreditu grada i Evropske banke za obnovu i razvoj.Odbornici treba da razmotre i nekoliko predloga planova detaljne regulacije

BEOGRAD - Odbornici Skupštine Beograda počeli su danas sednicu na kojoj će razmatrati izmene odluke o zaduživanju Grada za realizaciju izgradnje mosta preko Save, koji treba da poveže Čukaricu i Novi Beograd.

12.34 - Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević izjavio je da Beograd nema problem sa vraćanjem kredita, a da je razlog za odlaganja otplate preostalog duga za realizaciju projekta izgradnje Mosta na Adi finansijska konsolidacija gradske kase. Nikodijević je po završetku sednice rekao da su ove godine poplave prouzrokovale mnoge vanredne troškove i da je broj rata tog kredita povećan da bi se staabilizovale gradske finansije.

11.29 - Odbornici su usvojili i Odluku o restrukturiranju kredita koji je Beograd uzeo od Evropske banke za obnovu i razvoj, na osnovu koje će „Beogradske elektrane“ i „Beogradksi vodovod I kanallzacja“ preuzeti dalju otplatu tog duga, pošto su kako je naglašeno, solventna, dok će deo duga GSP „Beograd“ i dalje plaćati grad.Po ovoj odluci, deo duga od 5,6 miliona evra prenosi se na JKP „Beogradski vodovod I kanalizacija“, dok će deo duga od 4,3 miliona evra preuzeti JKP „Beogradske elektrane“.Deo duuga u iznosu od 3,8 miliona evra GSP „Beograda“ i dalje će plaćati grad jer se to preduzeće između ostalog finansira iz subvencija grada.Odbornici DS nisu podržali tu odluku, a Božović je to obrazložio time što postoji bojazan da će zbog te odluke biti povećanje usluga koje Vodovod I Elektrane pružaju Beograđanima.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević poručio je Božoviću da će odgovor dobiti u pisanoj formi, pošto u tom trenutku u sali nije bio niko od naldežnih iz oblasti finansija.

Usvojena je i odluka da za održavanje gradskog građevinskog zemljišta, koje je u nadežnosti Direkcije za građevinsko zemljište, ubuduće zaduženo JP „Gradsko zelenilo“, zbog kako je objašenjeno, brojnih pritužbi građana zbog zapuštenosti tih parcela.Te površine ce ubuduhce biti rednovo čišćene I uređivane, a tamo gde to bude moguće biće napravljena igrališta za decu.

11.24 - Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas viiše odluka, među kojima je i Odluka o reprogramu kredita kojom se odlaže otplata preostalog duga za realizaciju projekta izgradnje Mosta na Adi za godinu dana, zbog poplava.Obrazlažući odluku, gradski sekretar za finansije Slobodan Milosavjević rekao je da je EBRD pokrenula inicijativu za reprogram duga, a da je to značajno za grad s obzirom da naredne godine ima velikih finansijksihh obaveza. „Otplate glavnice po ovom kreditu sledeće godine biće nula dinara. Naravno, kamate će biti plaćene unapred“, rekao je Milosavljević.U obrazloženju odluke navedeno je da su mnoge beogradske opštine u maju bile pogođene poplavama a šteta je sanirana sredstvima iz gradskog budžeta, što će uticati na gradsku kasu u 2015. godini.

11.10 - Odbornici Skupštine grada Beograda danas su za vršioca dužnosti direktora preduzeća "Hipodrom Beograd" izabrali Dejana Vujičića, koji će tu funkciju obavljati u narednih šest meseci. Na početku sednice gradskog parlamenta odbornici su imenovali nekoliko članova upravnih i nadzornih odbora u jednom broju preduzeća i ustanova, među kojima su Gradski centar za socijalni rad, "Infostan", Kulturni centar Beograda. Na dnevnom redu sednice je osam tačaka, a odbornici će raspravljati o zaduženju grada za izgradnju mosta preko Save, kao i o zaduživanju zaključenju Ugovora o kreditu grada i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Na dnevnom red sednice je i predlog izmene odluke o zaduživanju,  zaključenju Ugovora o kreditu grada i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Odbornici treba da razmotre i nekoliko predloga planova detaljne regulacije, dopunu odluke o komunalnom redu, kao i rešenje o imenovanju vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća "Hipodrom Beograd".

Sednica je zakazana za 10 sati.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...