VESIĆ: Grad se u 2015. neće zadužiti ni dinar
Foto: Zorana Jevtic

Očekuju se veće investicije

VESIĆ: Grad se u 2015. neće zadužiti ni dinar

Beograd -
Projekti koji će se realizovati naredne godine, poput podzemnih garaža i deponije u Vinči, finansiraće se kroz javno-privatno partnerstvo, najavio je Vesić

BEOGRAD - Prepolovili smo budžetski deficit, što je posledica domaćinskog poslovanja, a naredne godine se mogu očekivati veće investicije koje se neće finansirati iz gradske kase, rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

– Sledeće godine se nastavlja stabilizacija, a Grad se neće zadužiti ni dinar, što je dokaz da se može voditi i drugačija politika. Projekti koji će se realizovati naredne godine, poput podzemnih garaža i deponije u Vinči, finansiraće se kroz javno-privatno partnerstvo – najavio je Vesić.

On je gostujući na Hepi televiziji rekao da je jedna od namera gradskih vlasti, pored finansijske stabilizacije grada, da on počne da liči na pravu uređenu evropsku pretonicu.

– Upravo zato smo zajedno sa Društvom arhitekata Beograda raspisali konkurs za uređenje tri trga. To je trg između Doma Narodne skupštine, Starog dvora i Predsedništva Srbije, Trg Terazije i Trg republike. Komisija će izabrati najbolje rešenje, nakon čega će se pristupiti izradi projekata na osnovu kojih će se svake godine izgrađivati po jedan trg. Takva rešenja moraće da prođu i saobraćajnu verifikaciju u nadležnim sekretarijatima, ali ćemo mi učiniti sve da oni zaista budu uređeni – rekao je Vesić.

On je najavio i projekat širenja pešačke zone u gradu, u okviru kojeg će se već sledeće godine za saobraćaj zatvoriti nekoliko ulica sa jasnom namerom širenja pešačkih zona, kako bi takvi delovi grada zaživeli.

– Posebno ćemo se baviti Skadarlijom, koja je neuređena, a treba da predstavlja biser Beograda, i Kalemegdanom jer su to mesta koja treba da privuku turiste – kaže gradski menadžer.

Prema njegovim rečima, sledeći korak uređenja grada su fasade, a uskoro se očekuje potpisivanje prvog ugovora o donaciji na osnovu objavljenog oglasa u kome je grad pozvao donatore da uređuju fasade. Vesić je najavio i nastavak sređivanja velikih parkova i malih zelenih površina i podsetio da je tokom ove godine uređeno skoro 40 mini-parkova, dok je sledeće godine namera da se uredi sto i to u svim delovima grada.

Gradski menadžer je rekao da će sledeće godine nove vrtiće dobiti mališani u Novom Beogradu, Zemun polju, na Paliluli, a Grad će tokom naredne godine obezbediti uslove da privatni vrtići uđu u sistem i na taj način se dobije više od hiljadu nedostajućih mesta u vrtićima.

( Beoinfo/Hepi TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track