NIKODIJEVIĆ: Trošićemo samo ono što je zarađeno!
Foto: Fonet

Nema dodatnih zaduživanja

NIKODIJEVIĆ: Trošićemo samo ono što je zarađeno!

Beograd -
On je rekao da je gradu potrebna godina u kojoj će da stabilizuje javne finansije i javna preduzeća, a u isto vreme da se grad razvija i da planirane investicije idu svojim tempom

BEOGRAD - Budžet grada za narednu godinu je takav da ono što budemo prihodovali toliko ćemo i da potrošimo i nećemo se dodatno zaduživati, rekao je Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada.

On je rekao da je gradu potrebna godina u kojoj će da stabilizuje javne finansije i javna preduzeća, a u isto vreme da se grad razvija i da planirane investicije idu svojim tempom.

–Deficit u budžetu ove godine smanjen je na ispod 6,5 odsto, a na početku godine bio je više od 10 odsto u odnosu na prošli budžet. Sledeće godine deficit bi trebalo da bude ispod pet odsto, a to ćemo uspeti tako što će se trošiti samo onoliko koliko je zarađeno. Budžet za sledeću godinu je za oko 6,5 milijardi veći nego ove godine, rekao je Nikodijević i dodao da je prihod u javnim preduzećima u ovoj godini bio 800 miliona dinara, a u sledećoj godini očekujemo da će biti 4,5 milijarde.

Prema njegovim rečima to samo govori da javna prduzeća mogu da zarađuju ako domaćinski posluju i ako se nad njima vrši stroga kontrola.

–Socijalna politika ostaje ne promenjena, sve obaveze će se plaćati jer na taj način štitimo sve najugroženije kategorije. Uvešćemo striktnu kontrolu u toj oblasti kako ne bi došlo do zloupotrebe, rekao je predsednik Skupštine grada.

Govoreći o prolongiranju vraćanja kredita za Most na Adi Nikodijević je ponovio da grad Beograd nema problema sa njegovom otplatom.

- Mi smo kredit reprogramirali na godinu dana kako bi nam ostalo dovoljno novca za započete investicije. Za kapitalne investicije u narednoj godini namenjeno je oko 21 odsto budžeta, što je do sada rekord u Beogradu. Mi svoje obaveze uredno vraćamo i sledeće godine otplatićemo 60 miliona evra kredita i kamata – rekao je Nikodijević.

On je govoreći o novom tarifnom sistemu u javnom gradskom prevozu na kome se još uvek radi, naveo da će biti efikasniji i da karta mora da se kupuje da bi gradski prevoz funkcionisao.

- Hoćemo da napravimo cenu karata koja će biti pristupačnija za građane. Određenim kategorijama građana koji koriste javni prevoz karta će pojeftiniti, ali moraće svi da je plaćaju da bi gradski prevoz opstao – kazao je Nikodijević.

Govoreći o beogradskom dočeku Nove godine Nikodijević je naglasio da se očekuje veliki broj turista i Beograđana jer program prilagođen za različite ukuse i pozvani su dobri izvođači. Grad će proslavu kao što je i planirao platiti oko 6,5 miliona dinara, rekao je Nikodijević i zahvalio se sponzorima koji su pomogli organizaciju gradskog dočeka Nove godine. Od rekordno velikog broja stranih i domaćih kostiju koje očekujemo da posete Beograd, naša turistička privreda planira značajnu zaradu, što će sigurno doprineti i gradskom budžetu.

( Beoinfo/N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track