MALI: Od januara moguće povećanje naknade za porodilje
Foto: Beoinfo

Rade se kalkulacije

MALI: Od januara moguće povećanje naknade za porodilje

Beograd -
Prema njegovim rečima, iako je deo budžeta za socijalna davanja ukupno malo manji u odnosu na ovu godinu, on je rekao da socijalna davanja neće bti smanjivana

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da budžet za 2015. godinu ne podrazumeva ni dinar novih kredita, već da se troši samo onoliko koliko se zaradi, kao ni smanjenje socijalnih davanja, te da je moguće povećanje naknade za porodilje od januara.

Mali je novinarima u Skupštini grada Beograda, uoči početka sednice na kojoj će se raspravljati o budžetu, rekao da postoji mogućnost da od januara bude povećana naknada za porodilje, a trenutno se radi na kalkulacijama u vezi sa tim pitanjem.

Prema njegovim rečima, iako je deo budžeta za socijalna davanja ukupno malo manji u odnosu na ovu godinu, on je rekao da socijalna davanja neće bti smanjivana.

Govoreći o budžetu, Mali je rekao da on nastavlja politiku štedenje, odnosno trošenja samo onoliko koliko se zaradi, te da je kao i u budžetu za ovu godinu napuštena politika planiranja nerealnih prihoda.

"Za godinu dana prepolovljen je deficit sa 20,25 odsto na 10,03 odsto, a sledeće godine očekujemo da će biti ispod 6,4 odsto. Ako se ostvare ti ciljevi, to je veliki korak ka stabilizaciji gradskih finansija, pa ćemo 2016. godine moći da kažemo da smo konsolidovali gardsku kasu", rekao je gradonačelnik.

Više od 20,8 odsto budžeta, dodao je on, izdvojeno je za kapitalne projekte poput izgradnje infrastrukture, škola, bolnica, vrtića..., što je više nego ikada.

"Budžet je restriktivan u smislu da ne podrazumeva ni dinar uzimanja kredita, a da novac trošimo za investicije značajne za razvoj grada", istakao je Mali.Prihodi u budžetu će, kako je dodao, biti veći za pet milijardi dinara, a oni će uglavnom potpicati od dividenti i rada javnih preduzeća.

Mali je rekao i da se očekuje da će grad kroz sređivanje situacije u javnim preduzećima prihodovati 10 puta više nego ove godine.On je u tom kontekstu naveo da je komunalni sistem ove godine u plusu od skoro 900 miliona dinara, te da je završena politika gubitaka, prema kojoj su u 2013. godini oni iznosili 1,8 milijardi dinara.

"Preduzeća sada zarađuju i iz toga ćemo crpeti najveći deo prihoda za budžet što je i najzdraviji način", podvukao je Mali.

Na pitanje da li će gradu biti prebačena neka sredstva iz republičkog budžeta, Mali je rekao da to nije predviđeno, te da je gard na dobrom putu da do kraja 2015. godine završi konsolidaciju kradske kase i javnih finansija, tako da ne očekuje pomoć države.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track