SEDNICA SKUPŠTINE GRADA: Gradskim budžetom za 2015. socijalna davanja manja za 20 posto
Foto: Marina Lopičić

517 miliona dinara manje nego 2014

SEDNICA SKUPŠTINE GRADA: Gradskim budžetom za 2015. socijalna davanja manja za 20 posto

Beograd -
Smanjenje socijalnih davanja rezultat je revizije prava na socijalnu pomoć. Osim socijalnih davanja, predviđeno je smanjenje sredstava za finansiranje budžetskog deficita za 1,9 milijardi dinara u odnosu na prethodnu godinu, tako da će ona iznositi 4,15 milijardi dinara

BEOGRAD - Odbornici u Skupštini grada Beograda počeli su danas sednicu na čijem je dnevnom redu rebalans ovogodišnjeg budžeta i predlog budžeta za 2015. godinu kojim su planirani prihodi i rashodi u iznosu od 80,2 milijarde dinara, a socijalna davanja smanjena za 20 odsto.

Budžetom je planirano 16 milijardi dinara za kapitalne investicije. Socijalna davanja u narednoj godini trebalo bi da iznose 2,2 milijarde dinara, što je za 517 miliona dinara manje nego 2014. godine.

Smanjenje socijalnih davanja rezultat je revizije prava na socijalnu pomoć. Osim socijalnih davanja, predviđeno je smanjenje sredstava za finansiranje budžetskog deficita za 1,9 milijardi dinara u odnosu na prethodnu godinu, tako da će ona iznositi 4,15 milijardi dinara.

Predlogom budžeta za narednu godinu, za otplatu glavnice duga domaćim i stranim kreditorima predviđeno je 5,35 milijardi, a sredstva za finansiranje deficita i otplatu duga biće obezbeđena od prodaje finansijske imovine u iznosu od tri miliona dinara, zaduživanjem na finansijskom tržištu u iznosu od 7,3 milijardi dinara i iz procenjenog suficita iz 2014. u iznosu od 2,1 milijarde.

Grad Beograd planira da u 2015. godini uzme kredita od domaćih banaka u iznosu od 248,8 miliona dinara za izgradnju predškolskih ustanova i ustanova za osnovno obrazovanje, kao i sportskih objekata.

Od inostranih banaka Grad Beograd planira da u 2015. godini povuče sredstva za otplatu kredita od 7,07 milijardi dinara (56,6 miliona evra) za projekat izgradnje mosta preko Save s prilaznim putevima ka mostu (kredit od Evropske investicione banke od 19,1 milion evra) i unapređenje beogradskog javnog prevoza i saobraćajne infrastrukture (kredit Evropske banke za obnovu i razvoj od 37,5 miliona evra).

U gradskom budžetu za 2015. planirane su subvencije u iznosu od 12,1 milijarde dinara, i to 7,25 milijardi javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama, a privatnim preduzećima oko 4,9 milijardi dinara. Za tekuću budžetsku rezervu biće izdvojeno 469,2 miliona dinara, od čega će stalna budžetska rezerva biti dva miliona dinara.

Sednica gradske Skupštine počela je sa dva sata zakašnjenja, a na dnevnom redu je i Predlog odluke o obimu sredstava za obavljanje poslova grada i gradskih opština i utvrđivanju prihoda koji pripadaju gradu, odnosno gradskim opštinama u ovoj godini, kao i Predlog odluke o finansiranju programa, projekata i aktivnosti korisnika sredstava gradskog budžeta u 2016. i 2017.godini. Odbornici će razmatrati i predlog izmena odluka o lokalnim komunalnim taksama i o boravišnoj taksi, kao i Predlog odluke o naknadi za zaštitu i unapređivanje životne sredine na teritoriji grada.

Na dnevnom redu je i program uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2015. godinu, izmene odluke o utvrđivanju kategorija korisnika koji plaćaju subvencionisanu cenu komunalnih usluga, kao i predlog lokalnog akcionog plana zapošljavanja za 2015. godinu.

Odbornici će raspravljati i o predlogu odluke o modelu i metodu za sprovođenje postupka privatizacije Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB), predlogu rešenja o pripajanju privrednog društva "Jezero" javnom preduzeću "Ada ciganlija". Na dnevnom redu naći će se i imenovanje gradskog pravobranioca i izbor zaštitnika građana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track