MALI: Budžet za 2015. biće štedljiviji, nema novih zaduženja
Foto: Kurir štampano

Sednica skupština grada

MALI: Budžet za 2015. biće štedljiviji, nema novih zaduženja

Beograd -
Budžet je s jedne strane restriktivan na način da nećemo trošiti više novca nego što zaradimo, a s druge strane želimo da novac koji trošimo, trošimo na one investicije koje su značajen za budućnost grada, rekao je Mali

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da se gradskim budžetom za 2015. godinu od 80,2 milijarde dinara, o kome danas raspravlja skupština grada, nastavlja politika štednje.

"Budžet je s jedne strane restriktivan na način da nećemo trošiti više novca nego što zaradimo, a s druge strane želimo da novac koji trošimo, trošimo na one investicije koje su značajen za budućnost grada", rekao je Mali novinarima u gradskoj Skupštini.

Mali je istakao da se grad u narednoj godini neće zaduživati, odnosno da će se trošiti samo onoliko koliko se zaradi.

"Budžetom je predivđeno 20 odsto za kapitalne investicije, i to je najveći deo budžeta ikada izdvojen za projekte u infrastrukturi, bolnice, vrtiće, zdravstvne ustanove, za sve što treba da pokrene ovaj grad napred", rekao je gradonačelnik.

Dodao je da se budžetom predviđa smanjenje budžetskog deficita na 6,4 odsto, što je, prema njegovim rečima, uvod u konsolidaciju gradskih finansija.

"Ako ostvarimo taj cilj, to je veliki korak napred ka stabilizaciji gradske kase i onda za 2016. možemo da kažemo da smo konsolidovali gradske finansije, kako bi mogli da uđemo u investicioni ciklus", rekao je Mali.

On je kazao da se predlogom budžeta predviđa povećanje prihoda do pet milijardi dinara u odnosu na prethodnu godinu, što se očekuje konsolidovanjem situacije u javnim komunalnim preduzećima.

Upitan o smanjenju socijalnih davanja, za koja su budžetom predviđena sredstva u iznosu od 2,2 milijarde dinara, Mali je odgovorio da socijalna davanja ostaju ista.

"Sva socijalna davanja za ovu godinu su ista i u sledećoj godini, čak se pojavila mogućnost da povećamo od januara naknade za porodilje", rekao je gradonačelnik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja