MALI: I u narednoj godini nastavlja se politka štednje
Foto: Nemanja Pančić

2016 kreće veliki investicioni cikus

MALI: I u narednoj godini nastavlja se politka štednje

Beograd -
Mali je rekao da usvojeni gradski budžet predstavlja prekretnicu u načinu na koji se vode gradske finansije i da grad neće trošiti više nego što zaradi, niti se zadužiti ni za jedan dinar novih kredita. On je najavio da više od 20 odsto budžeta će biti iskorišćeno za kapitalne investicije

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da će grad u narednoj godini nastaviti politiku štednje, kako bi se stabilizovale javne finansije i u 2016. godini krenulo u veliki investicioni ciklus.

Mali je rekao da usvojeni gradski budžet predstavlja prekretnicu u načinu na koji se vode gradske finansije i da grad neće trošiti više nego što zaradi, niti se zadužiti ni za jedan dinar novih kredita.

Gradonačelnik Beograda je najavio da više od 20 odsto budžeta neće biti dato za nepotrebne troškove, nego će biti iskorišćeno za kapitalne investicije.

Mali je najavio da će se investirati u strukturu Beograda, vrtiće, sređivanje škola, domova zdravlja, ulica, kanalizacije i vodovoda i da se radi na dolasku što većeg broja investitora.

"Ove godine smo za preko 50 odsto građevinskih dozvola dali više nego 2013. godine", istakao je Mali i dodao da je, kada je reč o investicijama, otvoreno gradilište u Rajićevoj ulici i da, takođe, izraelska kompanija gradi u Bloku 41.

Iako su ove godine izgrađena četiri nova vrtića, koja primaju oko 1.000 mališana i dalje nije rešen problem nedostatka mesta u vrtićima, istakao je Mali.

Mali je rekao da u gradu postoje 54 privatna vrtića sa više od 1.000 slobodnih mesta i da će će od 1. septembra i privatni vrtići biti uključeni mogućnost subvencionisanja od strane grada.

On je najavio da će se od 1. januara primenjivati jedinstvena cena u vrtićima i da će roditelji plaćati oko 5.700 ili 5.800 dinara za svako dete.

Gradonačelnik Beograda je najavio da je cilj da od januara naknada za nezaposlene porodilje, koja sada iznosi 20.000 dinara, bude povećana za 15.000 i da ona iznosi 35.000 dinara.

Mali je rekao da Beograd na ulici ima oko 320 komunalnih policajaca, što je nedovoljno i da je zato sledeće godine predviđeno povećanje tog broja, kako bi grad bio sigurniji i bio uveden komunalni red.

Gradonačelnik Beograda je rekao da je potrebno pojedinačno pomoći svakoj osobi i da zato u Skupštini grada svakodnevno prima građane.

Mali je najavio da će i ove godine 1. januara u Svetogorskoj biti "Ulica otvorenog srca" koja ima humanitarni karakter i da će ove godine pomoć biti upućena novoosnovanom fondu za lečenje dece u inostranstvu.Govoreći o večerašnjem dočeku Nove godine, Mali je dodao da očekuje spektakularan provod, ističući da će biti bine ispred Doma Narodne skupštine, na Trgu republike i ispred Filozofskog fakulteta i da očekuje dolazak više od 50.000 ljudi.

( Tanjug/RTV Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track