Petronijević: Ne ide da penzioner sa 100.000 dinara plaća kartu GSP 33 dinara
Foto: Nemanja Pančić

Član Gradskog veća o ceni gradskog prevoza

Petronijević: Ne ide da penzioner sa 100.000 dinara plaća kartu GSP 33 dinara

Beograd -
Pozvao penzionere sa manje od 25.000 da dostave original poslednjeg penzionog čeka, kako bi ostvarili pravo na besplatnu ili povlašćenu godišnju kartu i dodao da se bune jedino bogati penzioneri

BEOGRAD - Član Gradskog veća Dragomir Petronijević kaže da su novim sistemom naplate, karte pojeftinile za skoro pola miliona ljudi, a povećaće se naplata.

On je pozvao penzionere sa primanjima manjim od 25.000 dinara, da dostave original poslednjeg penzionog čeka, kako bi ostvarili pravo na besplatnu ili povlašćenu godišnju kartu za javni prevoz u iznosu od 407 dinara.Dokumentaciju umesto penzionera može predati i neko drugi, a umesto penzionog čeka mogu dostaviti original potvrdu PIO fonda o visini penzije ne stariju od 15 dana.

On je ocenio da je dosadašnji sistem bio neodrživ zbog izdataka većih od milijardu dinara mesečno, koje je grad morao da izdvaja za održavanje gradskog prevoza.

"GSP godišnje košta Grad Beograd 14,8 milijardi, pet miliona litara goriva mesečno, zbog ovoga i pravimo novi tarifni sistem koji će omogućiti veću naplatu i bolju kontrolu", kazao je Petronijević. On je naveo da je novim tarifnim sistemom sa četiri kategorije napravljen pošteniji sistem.

"Osim što smo smanjili cene za skoro pola miliona ljudi, zaštitili smo oko 60 odsto penzionera sa najnižim primanjima i obezbedili da ostali plaćaju tri ili dva puta niže od zaposlenih koji imaju sličnu visinu plate", kazao je Petronijević. On je naveo da u Beogradu ima gotovo 31.000 penzionera sa penzijom većom 50.000 dinara, a od njih skoro 11.000 ima više od 100.000 dinara.

"Da li je normalno da oni i dalje plaćaju prevoz 33 dinara mesečno ?" upitao je Petronijević. On je istakao da je većina građana novi tarifni sistem sjajno prihvatila, a "jedino se bune bogati penzioneri, koji drže konferencije za štampu i kriju se iza sindikata".

Petronijević je podsetio i da je cena karata koja je uvedena za penzionere u Beogradu niža od cene karata u Sofiji, Zagrebu ili Atini čak i u Novom Sadu, ista je kao u Nišu i za tridesetak dinara skuplja nego u Subotici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track