PIO FOND: U Beogradu povećan broj zahteva za penzionisanje
Foto: Beta MILAN OBRADOVIC

40 posto više u 2014.

PIO FOND: U Beogradu povećan broj zahteva za penzionisanje

Beograd -
U Fondu PIO kažu da je povećani zahtev za ostvarivanje prava na starosnu penziju bio očekivan jer su pogotovo žene, koje ispunjavaju uslove želele da ostvare to pravo po starom propisu, budući da je novim izmenama Zakona o PIO pooštrena starosna granica za penzionisanje

BEOGRAD - U Filijalu za grad Beograd Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje samo u poslednjem mesecu 2014. godine stiglo je 5.600 zahteva za ostvarivanje prava na starosnu penziju, 40 odsto više nego u decembru 2013, ali za oko 50.000 zahteva manje na nivou svih filijala u zemlji.

U Fondu PIO kažu da je povećani zahtev za ostvarivanje prava na starosnu penziju bio očekivan jer su pogotovo žene, koje ispunjavaju uslove želele da ostvare to pravo po starom propisu, budući da je novim izmenama Zakona o PIO pooštrena starosna granica za penzionisanje.

Nove odredbe Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju stupile su na snagu od ove godine i njima se starosna granica za odlazak žena u penziju pomera za pola godine, odnosno na 60 godina i šest meseci i najmanje 15 godina radnog staža.

Izmenama tog zakonskog akta je predviđeno da se do 2032. godine kod žena postepeno pomeraju uslovi za penzionisanje u pogledu godina života, da bi od te godine i žene imale uslov za punu starosnu penziju sa navršenih 65 godina života.

Kod muškaraca i dalje važe uslovi penzionisanja sa 65 godina života i najmanje 15 godina staža.Osim ovog osnova za punu starosnu penziju, i muškarci i žene mogu to pravo ostvariti sa navršenih 45 godina staža, bez obzira na godine života.

Od januara do decembra 2014. godine u svim filijalama Fonda u zemlji primljeno je ukupno 467.369 zahteva za ostvarivanje penzija iz svih kategorija, tok je 2013. tih zahteva bilo više - 519.032.

U Filijali za grad Beograd tokom cele 2014. godine primljeno je 49.733 zahteva, od čega je 30.736 zahteva bilo za ostvarivanje prava na starosnu penziju, a u 2013. godini primljeno je 54.720 zahteva (33.050 zahteva odnosilo se na ostvarivanje prava na starosnu penziju).

Inače, Filijala za grad Beograd je, kroz preraspodelu predmeta drugim filijalama, uspela da reši sve zahteve koji nisu bili rešeni u zakonskom roku.Preraspodela je dala dobre rezultate, pa je moguće da se primeni i u budućnosti, ukoliko to zatreba nekoj drugoj filijali, kažu u Fondu.U novembru i početkom decembra 2014. godine drugim filijalama dostavljeno je ukupno 6.400 predmeta Filijale za grad Beograd na obradu i svi su rešeni do kraja 2014. godine.

Problem je bio što se na rešavanje tih predmeta čekalo duže od zakonskog roka, koji je dva meseca. Nadležni su ranije naveli da je problem neažurnosti nastao uglavnom usled štrajka zaposlenih i organizacionih neslanaženja.

Krajem prošle godine predstavnici fonda PIO saopštili su da su obrađeni svi zaostali zahtevi, kao i da je jedan deo zahteva obrađen, ali nije do kraja doneto rešenje i da je to posledica neuredne dokumentacije.

Filijala za grad Beograd je krajem 2014. godine postigla ažurnost iz perioda pre štrajka, pa će se ubuduće rešenja po zahtevima za ostvarivanje prava iz PIO donositi u zakonskom roku, do dva meseca i u ovoj filijali, poručili su iz fonda PIO.Kada je reč i o tome koliko ljudi se godišnje penzioniše, podaci Fonda govore da prosečno svake godine prvi put to pravo ostvari oko 100.000 ljudi, što je zbirni podatak za sve vrste prava i sve kategorije osiguranja.

Inače, izmenama Zakona o PIO predviđeno je da sa prvim danom nove godine i muškarci i žene imaju mogućnost prevremenog penzionisanja, tako što će muškarcima biti potrebno 40 godina staža i najmanje 55 godina života, a ženama 36,4 godine staža i najmanje 54,4 godina.

U ovom slučaju, penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na punu starosnu penziju u toj kalendarskoj godini.

Ukupan iznos umanjenja za prevremenu penziju maksimalno može da iznosi 20,4 odsto.Građani koji su nameravali da se penzionišu po propisima koji važe u ovoj godini, radni odnos morao je da prestane najkasnije 30. decembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track