ZATVOREN PRESTONIČKI KLUB: Kod konobara pronađni trava i spid

Kontrola

ZATVOREN PRESTONIČKI KLUB: Kod konobara pronađni trava i spid

Beograd -
Tokom kontrole ovog kluba, nađene su veće količine pića za koje se ne zna poreklo, a kako se u prvi mah učinilo, niko od suvlasnika ne priznaje ni vlasništvo, nađene su i lake droge, nepravilnosti u izdavanju fiskalnih računa

BEOGRAD - Laki narkotici - "trava" i "spid", alkoholna pića bez akcizne markice, kao i paketi pića s markicom kojima se ne zna vlasnik ni poreklo pronađeni su u sinoćnoj kontroli jednog od popularnijih prestoničkih klubova, a koju je spovela poreska policija predvođena direktorom Poreske uprave Markom Marinkovićem.

Kontrola ovog ugostiteljskog objekta počela je jer je osoblje "uhvaćeno" da ne izdaje fiskalne račune, ali se akcija završila i privođenjem nekoliko zaposlenih zbog posedovanja lakih droga.

Iako je u klub sinoć ušlo oko 15 pripadnika poreske policije i interventna jedinica beogradske policije, gosti se nisu uzrujavali, niti su prekidali zabavu.

Poreska ekipa je temeljno, nekoliko sati pregledala dokumentaciju i fiskalne kase.

Tokom kontrole ovog kluba, nađene su veće količine pića za koje se ne zna poreklo, a kako se u prvi mah učinilo, niko od suvlasnika ne priznaje ni vlasništvo, nađene su i lake droge, nepravilnosti u izdavanju fiskalnih računa.

Foto: Profimedia/ilustracija
Foto: Profimedia/ilustracija

"Večeras smo uradili temeljnu kontrolu evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa u saradnji sa beogradskom policijom. Zatekli smo i osobe koje su u svom posedu imale narkotike, a koje su policajci priveli u službene prostorije MUP-a", rekao je Marinković.

On je naveo da je ekipa poreske i beogradske policije u istom klubu pronašla i alkoholno piće bez akciznih markica, kao i veće količine alkoholnih pića sa markicom i sokova. Međutim, dogodilo se i to da nijedan od suvlasnika prostorija u odvojenim izjavama ne priznaje da je to piće njegovo.

"Budući da je objekat u kojem je to nađeno u sklopu lokala, uzimaju se izjave od osoba koje su tu zaposlene kako bi se ustanovilo njihovo poreklo i osnov robe iz skladišta. Međutim, u izjavama, suvlasnici negiraju povezanost s tim pićem koje je zatečeno bez ikakve računovodstvene dokumentacije", rekao je direktor Poreske uprave.

Prema njegovim rečima, kontrola ovog noćnog kluba je još jedan od primera da saradnja državnih organa daje rezultate u cilju smanjivanja sive ekonomije.

On je najavio i da će u narednom periodu biti uvedena i aktivna dežurstva u poreskoj policiji kako bi se kontrole ugostiteljskih lokala sprovodile svako veče.

"Pripadnici poreske policije imaju status ovlašćenih službenih lica i poseduju deo policijskih ovlašćenja. S tim u vezi planiramo da im uvedemo aktivna dežurstva, kako bi svaki dan u toku radnog vremena, ali i vikendom, kontrolisati objekte", najavio je Marinković.

On je takođe rekao da je u planu da se, zbog opasnosti u kojoj bi pripadnici poreske policije mogli da se nađu tokom obavljanja kontrola, oni naoružaju.

"Plan je da se, u saradnji sa drugim državnim organima, a pre svega MUP-om Srbije, jedan manji deo pripadnika poreske policije naoruža. Naravno, uz prethodno sprovedene psihološke testove, obuku za rukovanje vatrenim oružjem... Potrebno je da ih naoružamo, u smislu odbijanja pretnji i napada koji bi mogli uslediti tokom obavljanja njihovih dužnosti i obaveza", rekao je direktor Poreske uprave.

Marinković je podsetio da u Upravi carina postoji jedna organizaciona jedinica koja se bavi sličnim aktivnostima kao i poreska policija, a koja je opremljena terenskim vozilima, taktičkim uniformama i službenim naoružanjem.

"Budući da smo prethodne godine intenzivirali borbu protiv sive ekonomije, organizovanog krriminala i korupcije, navedena oprema i naoružanje su nam neophodni kako bismo se suočili sa rizicima koji se svakodnevno pojavljuju", ukazao je direktor Poreske uprave.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja