SKUPŠTINA GRADA: Odobrena izmena Statuta Beograda
Foto: Marina Lopičić

Sednica na Trgu Nikole Pašića

SKUPŠTINA GRADA: Odobrena izmena Statuta Beograda

Beograd -
Šef odborničke grupe SNS Aleksandar Jovičić rekao je da će u narednih šest do sedam meseci komisija u kojoj su predstavnici gradskih opština i čiji je predsednik gradski menadžer Goran Vesić, razmatrati predloge i da očekuje konsenzus u radu na promeni Statuta

BEOGRAD - Odbornici Skupštine Grada Beograda su na današnjoj sednici prihvatili predlog za promenu gradskog Statuta.

Šef odborničke grupe SNS Aleksandar Jovičić rekao je da će u narednih šest do sedam meseci komisija u kojoj su predstavnici gradskih opština i čiji je predsednik gradski menadžer Goran Vesić, razmatrati predloge i da očekuje konsenzus u radu na promeni Statuta.

Odbornik opozicione Demokratske stranke Balša Božović rekao je da, ako postoji dobra namera, izmene Statuta moraju pratiti i izmene pratećih zakona jer će u protivnom izmene biti "kozmetičke". "Ako želite da ostvarite predizborno obećanje da opštine imaju veće ingerencije, onda predsednici opština mogu da budu birani direktno", rekao je on.

Božović je istakao da će se Demokratska stranka uključiti u izmene Statuta i zalagati se za decentralizaciju da bi građanima bile pristupačnije usluge koje su im neophodne. Odbornik Demokratske stranke (DS) Zoran Alimpić ocenio je da cilj inicijative za promenu Statuta Grada Beograda nisu suštinske izmene i decentralizacija, već priprema za lokalne izbore u gradskim opštinama kroz godinu dana.

On je dodao da Srpska napredna stranka ima većinu u republičkom parlamentu i da tamo treba da pokrene tu inicijativu. "Ono što zakon o lokalnoj samoupravi ograničava, teško da Statut može da popravi", rekao je odbornik DS-a dotakavši se i odluke o jednokratnoj pomoći za porodilje čiji će iznos danas biti uvećan.

"To je naša politika, i mi takve odluke ipak podržavamo. Smatramo da socijalna davanja nije trebalo smanjivati, niti ukidati. Jednokratna pomoć porodiljama je, i pored najavljenog povećanja, danas manja nego sto je bila kada je gradonačelnik bio Dragan Đilas", kazao je Alimpić i dodao da ce DS podržati sve odluke gradske vlasti koje su u interesu građana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track