OPASNOST U CENTRU BEOGRADA: Raspada se spomenik Pašiću, otpadaju kamene ploče!
Foto: Aleksadnar Jovanovic

Ugrožena deca

OPASNOST U CENTRU BEOGRADA: Raspada se spomenik Pašiću, otpadaju kamene ploče!

Beograd -
Zemljotresi, vetar, sneg i slično mogu uzdrmati konstrukciju spomenika i zato je neophodno kontinuirano proveravati stabilnost i bezbednost spomenik, navode iz Građevinsko-industrijske komore Beograda

BEOGRAD - Spomenik Nikoli Pašiću, koji se nalazi na istoimenom trgu u samom centru Beograda, u stanju je raspadanja, a nedavno je s njegovog postolja otpala i teška kamena ploča.

- Neodržavanje spomenika nije samo estetski problem, već je potencijalno ugrožena bezbednost građana, posebno dece koja se često igraju oko spomenika - kaže Goran Rodić iz Građevinsko-industrijske komore Beograda i dodaje:

- Zemljotresi, vetar, sneg i slično mogu uzdrmati konstrukciju spomenika i zato je neophodno kontinuirano proveravati stabilnost i bezbednost spomenika.

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda kažu da su upoznati s ovim problemom i da će se izvođenju radova na spomeniku pristupiti u maju:

- Prisutna oštećenja tiču se kamene obloge postamenta, a degradacija kamene obloge prisutna je zbog slabljenja malterske veze, što je s vremenom uzrokovalo odvajanje kamenih ploča, usled čega su pojedine i otpale. Zavod je u planu rada za 2015. i planu javnih nabavki planirao hitne intervencije na spomeniku. Postupak javne nabavke planiran je za maj i nakon izbora ponuđača pristupiće se izvođenju radova.

ČINJENICE

O spomeniku- podignut je 1998. godine- rad je akademskog vajara Zorana Ivanovića

(R. K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja