Najnovije vesti

SINDIKAT POLICIJE I POLICIJSKIH STAREŠINA Komunalce treba dovesti u red da više ne izigravaju šerife
Foto: Arhiva Kurir

Digli glas

SINDIKAT POLICIJE I POLICIJSKIH STAREŠINA Komunalce treba dovesti u red da više ne izigravaju šerife

Beograd
Ovi nazovi policajci, svakom izmenom zakona koji se donosi na njihovo delovanje, dobijaju nove, šire nadležnosti, stoji u saopštenju SPIPS

BEOGRAD - Sindikat policije i policijskih starešina je na svom sajtu objavio saopštenje u kom se komunalci kritikuju za "izigravanje šerifa" u gradu, zamera se što su im plate veće od plata pripadnika MUP-a, i smatra se da je vreme da se odredi "ko kosi, a ko vodu nosi" u Beogradu!

"Kada se pre nekoliko godina krenulo sa osnivanjem komunalne policije, niko iz „prave“ policije nije digao glas protiv imena nove komunalne službe izuzev potpisnika ovih redova. Moj motiv je bio jednostavan: u jednoj državi može biti samo jedna policija, a ne i nekakva „komunalna“. I dok se sada građani masovno izjašnjavaju da ovu službu treba ukinuti, u SPIPS-u smatraju da neko u gradu mora da vodi računa o komunalnom redu, ali to ne može da bude nikakva „policija“", navodi se na početku saopštenja.

Kako kažu nije ovde reč o povređenosti profesionalnih policajaca, pripadnika MUP-a, već se brojni „kiksevi“ komunalaca, koji su takođe uniformisani sa značkom sličnoj policijskoj, preslikavaju i na policajce opšte nadležnosti.

"Jer, ovi nazovi policajci, svakom izmenom zakona koji se donosi na njihovo delovanje, dobijaju nove, šire nadležnosti. Jedna od njih, na koju su građani više puta burno reagovali, je i stavljanje „lisica“ i privođenje u PS „švercera“ iz autobusa GSP-a, fizički obračuni sa građanima i sl. Kada se tome doda da je patrola komunalne policije sastavljena od trojice pripadnika upravo iz razloga da, dok dvojica intervenišu, treći „komunalac“ bude njihov svedok na sudu (naravno u korist kolega) – jasno je da se neko u zakonodavstvu „preigrao“ u želji da se učestvuje u igri „ lopova i žandara“", stoji u saopštenju.

Prema njihovim rečima, ono što takođe vređa pripadnike MUP-a, a posebno njegov uniformisani sastav je i predviđeno zapošljavanje 800 novih „komunalaca“ samo u Beogradu, dok su u isto vreme redovi beogradske policije godinama 30-40 odsto nepopunjeni i večito nema para za prijem novih policajaca.

"Slično je i sa opremanjem komunalne policije, novim uniformama, službenim vozilima i dr. A šta tek reći za apsurd da su plate komunalnih policajaca veće od plata pripadnika MUP-a, iako se oni ne upuštaju u rizične intervencije, ne hapse naoružane kriminalce već privode devojke sa lisicama na rukama koje se švercuju po prevozu. Istovremeno, nadležnosti komunalne policije nisu daleko od onih koje ima policija opšte nadležnosti, tako da je krajnje vreme da se stvari postave na svoje mesto", navodi se u saopštenju.

Oni navode da su prilika za to najavljene Izmene Zakona o komunalnoj policiji, kada bi trebalo, kako kažu komunalne policajce dovesti u red.

"Da se bave zaista komunalnim redom i da oslobode ulice grada hiljada preprodavaca „kontejnerske robe“ i da prestanu da izigravaju „šerife“ i pored znački koje nose. Zapravo, treba da se u svom radu fokusiraju na prvu reč na tim značkama tj. na reč „komunalna“ a da se druga reč „policija“ ili zameni ili izbriše. Tačnije, da se zna ko šta radi, odnosno „ko kosi a ko vodu nosi“ u Beogradu", zaključuje se u saopštenju Sindikata policije i policijskih starešina koje je potpisao predsednik SPIPS Blažo Marković

(EPK)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...