Grad nastavlja podršku projektima dečje zaštite
Foto: Beoinfo

Dečija zaštita

Grad nastavlja podršku projektima dečje zaštite

Beograd -
Sekretarijat za dečju zaštitu će nastaviti da podržava društvenu inkluziju dece sa smetnjama u razvoju i dece romske nacionalnosti, a obezbeđena su sredstva za umetničke radionice i inovativne projekte

BEOGRAD - Grad Beograd će u narednom periodu finansijski pomoći 13 projekata društvenih i nevladinih organizacija u oblasti dečje zaštite. Sekretarijat za dečju zaštitu će putem izabranih projekata nastaviti da podržava društvenu inkluziju dece sa smetnjama u razvoju i dece romske nacionalnosti, a takođe su obezbeđena sredstva za umetničke radionice i inovativne projekte koje promovišu zdrave stilove života, očuvanje životne sredine, kao i lepo vaspitanje dece predškolskog uzrasta.

– Komisija je vodila računa da izabrani projekti budu održivi i u narednom periodu, da su inovativni i da već nisu obuhvaćeni obaveznim aktivnostima u predškolskim ustanovama i drugim obrazovnim institucijama. Jedan od glavnih ciljeva je da podržavamo projekte, koji su povezani i koji se ne završavaju sa dobijenim sredstvima, kao što su vrtić u Sigurnoj kući i Dnevni centar za decu ulice na Novom Beogradu. Zahvaljujući javnom konkursu iz prošle godine, u saradnji sa Centrom za integraciju mladih realizovan je i „Lokalni plan akcije za decu u Beogradu“, koji će poslužiti našem Sekretarijatu da politiku zaštite dece, uzrasta do 18 godina, definiše i planira prema realnim potrebama, ulagajući sredstva tamo gde su najpotrebnija – istakla je Ljiljana Jovčić, gradska sekretarka za dečju zaštitu i podsetila da je od 2009. godine realizovano pet konkursa preko kojih su finansirana 53 projekta iz oblasti dečje zaštite.

Grad će u narednom periodu, između ostalih, podržati projekat „Plavi pas“ Udruženja veterinara male prakse Srbije.

Reč je o edukativnom programnu koji kroz igru dete uči pravilnom ophođenju i pristupu psima, kako bi se na taj način smanjio rizik od psećih ujeda.

Sredstvima grada Beograda biće podržan i rad Udruženja „Roditelj“, odnosno njihovog roditeljskog info centra.

Projekat podrazumeva servise podrške kroz informisanje i edukaciju roditelja i to kroz pružanje relevantnih informacija, telefonskim putem, putem imejla i kroz tematske radionice koje će biti organizovane dva puta mesečno u trajanju od 6 meseci.

Među podržanim predlozima su još i projekat „Usluge za život u zajednici za decu sa smetnjama u razvoju i porodice“ Udruženja za edukaciju i podršku, radionice za decu jaslenog uzrasta „Lako do prvih reči“, koje će realizovati Udruženje građana "Perspektive", kao i projekat „Moja prva biljka“, koji podrazumeva edukaciju dece o životnoj sredini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track