Mali u Torinu: Beograd na svetskom forumu lokalnih samouprava!
Foto: Beograd.rs

Prisutno više od 70 gradova

Mali u Torinu: Beograd na svetskom forumu lokalnih samouprava!

Beograd -
Ovo je jedinstvena šansa da se uspostave kontakti i razmeni iskustvo sa oko 70 gradonačelnika iz celog sveta, rekao gradonačelnik Beograda

BEOGRAD/TORINO - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je u razgovoru s gradonačelnikom Torina Pierom Fasinom prihvatio poziv da Beograd učestvuje na Trećem svetskom forumu lokalnih samouprava za ekonomski razvoj koji će biti odrzan u oktobru u Torinu, a na kome će učestvovaće više od 70 gradova.

Mali je, kako se navodi u saopštenju Gradske uprave, kazao da će deo foruma biti posvećen Beogradu, a da će forum biti prilika da Beograd bude aktivni učesnik u prezentovanju svojih potencijala."Ovo je jedinstvena šansa da se uspostave kontakti i razmeni iskustvo sa oko 70 gradonačelnika iz celog sveta. Plan je da grad Torino podrži kandidaturu grada Beograda za organizaciju nekog od sledećih foruma", rekao je gradonačelnik.

Tokom posete Torinu, Mali je sa delegacijom obišao postrojenje za kogenerativnu elektranu za proizvodnju električne i toplotne energije i postrojenje za proizvodnju energije iz otpada i poručio da je to upravo ono što mi hoćemo da uradimo u Vinči i da je ovo je bila sjajna šansa za nas.

"Oni će doći u posetu Beogradu kako bi nam pomogli da tender koji planiramo za leto pripremimo na najbolji način", istakao je Mali.Bilo je reči i o zajedničkom nastupu Beograda i Torina na konkursu za projekat Horizon 2020", koji treba da odvoji fondove za javni transport, daljinsko grejanje i upravljanje otpadom.Radi se o projektu Evropske unije gde bi Beograd nastupao zajedno sa Torinom, Amsterdamom i Helsinkijem.

Gradonačelnik Mali je kazao da je Grad Torino, kao jedan od lidera u sferi primene rešenja SMART CITIES, takozvanih pametnih gradova, nudi operativnu, kao i konkretnu finansijsku podršku u primeni najmodernijih svetskih rešenja u ovoj oblasti."Oni svoju javnu funkciju obavljaju preko elektronske vlade. Mi ćemo probati da primenimo njihova iskustva kako bi našu javnu upravu na ovaj način učinili bržom i efikasnijom", dodao je Siniša Mali.

Gradonačelnik Beograda je istakao da je grad Torino spreman da Beogradu prenese svoja iskustva, pre svega u prevazilaženju problema i grešaka sa kojima su se tamošnje vlasti susrele pri realizaciji pomenutih projekata i da je razmena iskustava i najbolje prakse od suštinske važnosti za odabir pravog rešenja za budućnost grada. Kako se navodi u saopštenju, delegacija grada Beograda posetila je i korporaciju IREN gde su se sastali sa predsednikom korporacije Franćeskom Profumom, kako bi razmenili iskustva o daljinskom grejanju, javnoj rasveti i skladištenju i preradi otpada.

Tom prilikom je potpisano Pismo o namerama između Grada Beograda i italijanske kompanije IREN, kojim će se uspostaviti saradnja u realizaciji projekata sa ciljem modernizacije i razvoja energetskog sektora Grada Beograda.Posetu Italiji nastavljaju gradski menadžer Goran Vesić i pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević, koji će večeras vodećim privrednicima ove regije i severa Italije prezentovati projekte i potencijale koje Beograd ima, u cilju privlačenja stranih investitora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track