ZASTRAŠUJUĆE ALI BEZOPASNO: Srednjovekovne sprave za mučenje na Kalemegdanu
Foto: Profimedia

Izložba

ZASTRAŠUJUĆE ALI BEZOPASNO: Srednjovekovne sprave za mučenje na Kalemegdanu

Beograd -
Instrumenti koji će biti izloženi predstavljaju replike srednjovekovnih sprava za mučenje u prirodnoj veličini, iz privatnih zbirki evropskih kolekcionara i istoričara.Izložba podseća na jedno od najmračnijih poglavlja u ljudskoj istoriji i razmatra užas koji jedna osoba može da nanese drugoj

BEOGRAD - Jedinstvena izložba srednjovekovnih sprava za mučenje biće otvorena sutra u Kazamatima Vojnog muzeja na Beogradskoj tvrđavi.

Pod sloganom "Zastrašujuće, ali bezopasno", nakon velikog uspeha širom Evrope, prvi put ta nesvakidašnja izložba gostuje u Srbiji i na njoj će biti predstavljeno više od 60 sprava uz ilustracije i opise.

Posetioci će do oktobra biti u prilici da vide i opise metoda torture, kojima su u srednjovekovnoj istoriji kažnjavani prestupnici, najavljeno je iz Beogradske tvrđave.

Instrumenti koji će biti izloženi predstavljaju replike srednjovekovnih sprava za mučenje u prirodnoj veličini, iz privatnih zbirki evropskih kolekcionara i istoričara.Izložba podseća na jedno od najmračnijih poglavlja u ljudskoj istoriji i razmatra užas koji jedna osoba može da nanese drugoj "u ime pravde".

Te sprave bile su u širokoj upotrebi tokom sudskog isleđivanja i samog kažnjavanja u 16. i 17. veku, a u pojedinim slučajevima, slične sprave ostale su u upotrebi i u 20. veku.Izložba "Srednjovekovne sprave za mučenje" nastoji da na objektivan način ilustruje fenomen mučenja kao problem koji je postojao i još uvek postoji u našoj civilizaciji.

Cena ulaznice je 300 dinara, dok je iznos za povlašćene kategorije: studente, đake, penzionere 250 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track