Resnik: Ne želimo Rome. Romi: Nećemo u Resnik

Kurir na poprištu sukoba

Resnik: Ne želimo Rome. Romi: Nećemo u Resnik

Beograd -
Džafer Gaši iz Belvila: Zar da idem kod njih, a hoće da mi razbiju glavu! Resničanin Milutin Jovanović: Ako dođu, povećaće se stopa kriminala

BEOGRAD - Romi neće u Resnik, Resnik neće Rome.Reporteri Kurira posetili su romsko naselje pored Belvila, a zatim su razgovarali i s građanima Resnika koji danima protestuju zbog namere gradskih vlasti da se u ovo naselje dosele Romi s Novog Beograda.

Nakon protesta i nekih rasističkih natpisa po gradu, mnogi žitelji naselja pored Belvila kažu da ne žele da pređu u Resnik. Džafer Gaši tvrdi da nema nameru da ide na periferiju, gde neće imati šta da radi i gde će strahovati za svoj život.

- Gledao sam na televiziji, tamo žive neki huligani. Zar da idem kod njih, a oni hoće da mi razbiju glavu! Bolje da nas premeste u Zemun polje ili Makiš - kaže Gaši.

- Ako budu došli da nas teraju odavde, branićemo se. Neću da idem bogu iza nogu i da nas tamo biju i psuju. Imamo malu decu i njima je lepše ovde nego u Resniku - kaže Ama Gaši.

S druge strane, žitelji Resnika kažu da nemaju ništa protiv Roma, ali da neće dozvoliti da se oni presele na zemlju koja pripada građanima ovog mesta.

- Kod nas već postoji romsko naselje sa 56 kontejnera, a u centru grada ima naselje decenijama. Ta zemlja pripada građanima Resnika koji nameravaju da podnesu papire za pokretanje postupka restitucije. To nije javna površina - kaže Milutin Jovanović, meštanin Resnika i jedan od organizatora protesta.

Prema njegovim rečima, građani Resnika strahuju da će, ukoliko se romske porodice dosele, doći do porasta kriminala i pogoršanja higijene u ovom naselju.

- Ako se presele, mi ćemo radikalizovati svoje proteste - kaže Jovanović.

Inače, Više tužilaštvo podnelo je zahtev za istragu protiv 14 osoba zbog izazivanja nacionalne mržnje prema Romima u beogradskom naselju Resnik, kao i za napad na policajce.

U saopštenju Tužilaštva piše da su optuženi pokušali da dođu do naselja Sunčani breg kako bi uništili kontejnere namenjene za život romskih porodica, a nakon toga su napali četiri policajca.

Džafer Gaši - BelvilBolje da nas premeste u Zemun polje ili Makiš

Milutin Jovanović -ResnikUkoliko se dosele, doći će do pogoršanja higijene

Petrovićeva: Romkinja sam, ali neću Rome!

Meštanka Resnika Zorica Petrović je Romkinja po nacionalnosti, ali aktivno učestvuje u protestima.

- U naselju u kome ja živim ima 70 porodica na 30 ari zemlje. Naravno da nećemo dozvoliti da sad neki drugi ljudi dođu i dobiju našu zemlju - kaže Petrovićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja