SLAVIO I BEOGRAD: Dan Evrope u Obrenovcu, na Trgu Republike parada
Foto: Tanjug Pt

70 godina pobede nad fašizmom

SLAVIO I BEOGRAD: Dan Evrope u Obrenovcu, na Trgu Republike parada

Beograd -
Devenport je, sa ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem i predsednikom opštine Obrenovac Miroslavom Čučkovićem, u Obrenovcu prisustvovao svečanoj dodeli medalja pobedničkim ekipama u Srednjoj poljoprivredno-hemijskoj školi

OBRENOVAC - Dan Evrope obeležava se danas i u Obrenovcu, kulturno-umetničkim programom i finalnim takmičenjima osnovnih škola u odbojci i košarci, a šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je da je pre godinu dana bilo nezamislivo da će se takvi događaji dešavati u toj opštini.

Devenport je, sa ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem i predsednikom opštine Obrenovac Miroslavom Čučkovićem, u Obrenovcu prisustvovao svečanoj dodeli medalja pobedničkim ekipama u Srednjoj poljoprivredno-hemijskoj školi.

"Ova škola i sala su renovirane i sad izgledaju fenomenalno", rekao je Devenport i dodao da je Delegacije EU u Srbiji ponosna na sve što je uradila na renoviranju kuća, škola i drugih institucija u Obrenovcu i drugim gradovima u Srbiji.

Kako je dodao, Delegacija je ponosna i na ostvarenu saradnju sa Vladom Srbije i rukovodstvima svih opština Srbije koje su bile pogođene poplavama.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je da škola, koja je pre godinu dana bila uništena, danas izgleda "toliko reprezentativno da Obrenovac može da bude ponosan i rame uz rame sa evropskim opštinama".Navodeći da mu je drago što se baš školskim takmičenjima obeležava Dan Evrope, Udovičić je rekao da je upravo školski sport oblast koja je najbitnija za Srbiju i da se nova Strategija i Nacrt zakona o sportu intenzivno bave poboljšanjem školskog i univerzitetskog sporta.

On najavio da će u narednom periodu u Obrenovcu biti obnovljena još dva sportska objekta i pohvalio opštinu kao je jednu od retkih koja ulaže u sport i subveniconiše klubove u kojima se ne plaća članarina.Predsednik opštine Miroslav Cučković istakao je da je današnji događaj kruna procesa obnove Obrenovca i normalizacije života u toj opštini.

"Sve možemo zajedno, solidarno... na rezultat koji smo napravili možemo da budemo ponosni", rekao je Čučković.Podsećajući da je EU najveći direktni donator Obrenovca, koja je, kako je istakao, delima pokazala kako se obnavljaju objekti od kojih zavisi život, a to su zdravstveni i obrazovni objekti.

"Drago nam je što su tu predstavnici EU i ministarstva da građani znaju da su država, ali i EU uz njih", rekao je Čučković koji je zahvalio i Vladi Srbij i Evropskoj uniji na podršci koju su pružili toj opštini.U školskim takmičenjima u odbojci za devojčice i košarsci za dečake, učestvovalo je 20 škola iz 12 gradova Srbije koji su bili pogođeni prošlogodišnjim poplavama.

Zlatnu medalju u konkurenciji odbojkašica osvojile su devojčice iz Osnovne škole "Dule Karaklajić" iz Lazarevca, dok je zlato u ošarci pripalo dečacima škole "Anta Bogihević" iz Loznice.Kako je rekao potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije Igor Rakočević, koji je takođe prisustvovao manifestaciji, s obzirom na okolnosti od pre godinu dana, nije btino ko je pobedio."Važno je da su se deca okupila družila, užicvala i da smo njima pomogli da zaborave katastrofu koja ih je zadesila i nadam se da će u budućnosti biti još ovakvih manifestacija", rekao je Rakočević.

Parada uživo sa Čepurinom na Trgu Republike

Građani Beograda danas su posredstvom velikog video bima na Trgu Republike pratili direktan prenos parade u Moskvi organizovane povodom Dana pobede nad fašizmom po čijem zavrsetku se ambasador Rusije Aleksandra Čepurin se zahvalio svima što su i time podržali prijaljestvo dve države.

Završetak parade u Moskvi okupljeni u Beogradu su obeležili i zajedničkim pevanjem "Himne pobede", ruske pesme povodom Dana pobede nad fazištom posle čega je Čepurin naglasio i da su Srbija i Rusija uvek pobeđivale u svim ratovima."Srbi i Rusi jako vole ratne praznike a volimo ih jer imali smo tešku istoriju i zbog toga što na dobro svih ovih ratova uvek smo pobeđivali - imali smo poteskoće ali na kraju krajeva pobeđivali smo", rekao je on.

Čepurin je, zahvalivši se svima što su došli na Trg Republike a posebno ratnim vetarnima istakao da je "najveličanstvenija od svi nasih zajednickih pobeda - pobeda u Drugom svetskom ratu"."Nismo gledali ko će koga nadmašiti i predvladati mi smo ratovali od prvog do poslednjeg dana i proterali smo nemačku fašističku zverku u njegovu rupu, uništili smo ga", rekao je on.

Prema njegovim rečima, tada smo oslobodili i Srbiju i Rusiju i nemački narod i čitavu Eropu i čitav svet."Hvala vama, hvala Srbijo, hvala veteranima", rekao je amabasador Rusije često prekidan burnim aplauzima okupljenih građana.Ambasador Belorusije Vladimir Čušev je istakao da je danas veliki i svečani praznik i veliki dan za našu zajedničku istoriju - ne samo za prošlost nego i za budućnost.On je podsetio da je Belorusija dala kao i Srbija i Rusija veliki doprinos zajedničkoj pobedi nad najvećim zlom čovečanstva - nemačkim fazizmom.

"Svaki treći Belorus poginuo je tokom velikog rata i zato je Belorusija među državama zaslužila pravo da bude jedan ode osnivača UN", rekao je Čusev.On se zahvalio svim veteranima i srpskom rukovodstvu za poštovanje Dana pobedce nad frašizmom i na doprinosu srpskog naroda zajednickoj pobedi.

Savetnik ambasade Azerbejdžana Asad Pašajev je naglasio da je ta država dala značaja doprinos istorijskoj pobedi nad fašizmom i da je azerbejdžanski narod na front poslao više od 700.000 sinova i kćeri.On je naveo da je polovina njih poginula u bitkama a da je za ispoljenu hrabrostu u ratu više od 130 ljudi dobilo zvanje heroja Sovjetskog Saveza.Okupljenima su se obrtili i ratni vetarni podsetivši na herojsku borbu protiv fašizma tokom Drugog svetskog rata.

Okupljeni su, uz zastave Srbije i Rusije, nosili i majice sa likom ruskog predsednika Vladimira Putina kao i "Georgijevske lente" koje simbolizuju Dan pobede nad fašizmom.Ta lenta, u crno narandžastim bojama, koja je deljena građanima predstavlja simbol zajednickog slavlja nacija u borbi protiv fašizma. Nosi ime po Georgiju Pobedonoscu a prvi put se pominje u 18. veku kada je Katarina Velika uvela Orden svetog Georgija za herojstvo na bojnom polju.Neposredno uz veliki video bim, bilo je parkirano i desetak motora sa zastavama Srbije i Rusije čiji vlasnici su na taj način pružili podršku članovima moto kluba "Noćni vukovi" koji su bliski ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.Tokom prenosa parade, najjači aplauzi čuli prilikom naleta ruske avijacije a okupljheni su, po tradicionalnom ruskom običaju, posluženi raznim pecivima.Među okupljeniam je bila i grupa mladih sa oznakama srpkog sabora Zavetnika koja je nosila veliki transprarent sa natpisom na ruskom jeziku "Putine oslobodi nas od NATO okupacije".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track