OBNOVA: Vesić i ambasador Britanije obišli radove na sanaciji kolubarskog sliva
Foto: Beonifo

Pomoć Britanije

OBNOVA: Vesić i ambasador Britanije obišli radove na sanaciji kolubarskog sliva

Beograd -
Zahvaljujući donaciji Vlade Velike Britanije obnovićemo 70 odsto oštećenja, a ostatak iz sredstava Vlade Republike Srbije i Grada Beograda, rekao je gradski menadžer

BEOGRAD - Gradski menadžer Goran Vesić i ambasador Velike Britanije Denis Kif obišli su radove na prvom od 24 nasipa kolubarskog sliva, koju finansira Vlada Velike Britanije i na taj način obeležili početak projekta prevencije od poplava.

Gradilište na Turiji kod Stepojevca obišli su i direktor Kancelarije Vlade Republike Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević i predsednik opštine Lazarevac Dragan Alimpić.

Goran Vesić je u ime Grada Beograda zahvalio Vladi Velike Britanije i ambasadoru Denisu Kifu koji su novčanom pomoći omogućili da počne uređivanje sliva reke Turije.

– Tačno pre godinu dana ovde u selu Junkovac bio sam ceo dan zajedno sa potpredsednikom opštine Lazarevac i mnogim drugim ljudima jer je upravo voda iz ovog sliva potpila to selo. Čitav dan smo pomagali žandarmeriji, vojsci i ljudima koji su bili na krovovima svojih kuća. Zato je bilo neophodno da se počne sa obnovom ovih nasipa na kojima ima 28 oštećenja. Zahvaljujući donaciji Vlade Velike Britanije obnovićemo 70 odsto oštećenja, a ostatak iz sredstava Vlade Republike Srbije i Grada Beograda – rekao je gradski menadžer i dodao da na teritoriji Beograda postoji oko 200 bujičnih slivova reka i oni predstavljaju najveću prirodnu nepogodu u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija.

Prema njegovim rečima velike reke poput Dunava i Save u odnosu na ove male rečice i potoke predstavljaju mirne vode, jer su one u stanju da u roku od nekoliko sati postanu bucije koje potapaju čitava sela.

–Grad Beograd je učinio mnogo da se ovaj problem sistemski reši tako za mesec dana počinje izrada plana detaljne regulacije za čitav sliv reke Topčiderke, a nakon toga zajedno sa Markom Blagojevićem radićemo na pripremi plana detaljne regulacije za čitav tok reke Kolubare, a potom i za druge reke. To nam omogućava da uradimo projekte bez kojih inače ne možemo da uložimo novac niti da obezbedimo novac od donatora. Ovo je posao koji se nije radio više decenija i zato smo došli u situaciju da za mnoge od ovih nasipa nisu postojali planovi za koje smo mogli da dobijemo novac. Za obnovu ovih nasipa u Lazarevcu brzo su u rađeni projekti za šta smo zahvalni JP „Beograd-vode” koje je radilo i nasipe u Obrenovcu i gde je taj posao završen gotovo 95 odsto. Sledeće nedelje ćemo obići i završene nasipe na Kolubari – rekao je Goran Vesić zahvalivši se i evropskoj uniji koja je najveći donator kada su u pitanju nesreće koje su Srbiju zadesile poslednjih godina.

On je najavio da će u poslednjih desetak dana maja početi potpisivanje ugovora sa građanima o uvođenju vodovoda za Vrbovno i Stepojevacpodsetivši da u Stepojevcu živi 2.500 ljudi, a 1.300 u Vrbovnu i da bi radovi mogli da počnu u narednih mesec dana kada se obavi potrebna javna nabavka.

–Grad uložio velike napore da reši taj nproblem u dogovoru sa opštinom Lazarevac. Tokom septembra ili oktobra moguće je da počne i izgradnja lazarevačkog porodilišta za koji je Grad uradio projekat i nakon usvajanja rebalanska budžeta se može očekivati da sledeće godine objekat bude završen – rekao je Vesić.Ambasador Velike Britanije Denis Kif je istakao da je vrednost ovog projekta 1,3 miliona evra i da je predviđeno da pomoć traje do novembra ove godine.

- Ovaj naš projekat samo je jedan od onih koji finansiraju zemlje članice EU, koja je istovremeno i najveći donator u sanaciji posledica poplava u Srbiji. To je projekat koji smo obećali na donatorskoj konferenciji u Briselu. Odlučili smo da naša sredstva uložimo u sanaciju nasipa na teritoriji opštine Lazarevac i mislim da nije potrebno naglašavati koliko je Kolubara važna za energtski sistem Srbije. Projekat podrazumeva rekonstrukciju 24 prioritetne lokacije čime će biti obnovljen zaštitni prsten koji će ovo područje zaštiti od budućih katastrofa – istakao je ambasador.

Marko Blagojević direktor Kancelarije Vlade Republike Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja istakao je da radovi na obnovi nasipa treba da obeleže celu 2015. godinu.

- Ako je 2014. godina bila godina obnove ova godina će biti godina prevencije jer ne možemo sebi više da dozvolimo ono što nam se dogodilo u maju prošle godine. Mislim da smo naučili lekciju. Prošle godine je urađen veliki posao da bismo u prvobitno stanje vratili sve ono što su poplave uništile. Radi se o stoinama miliona evra – rekao je Blagojević.

Bojan Stević zamenik predsednika opštine Lazarevac zahvalio je Vladi Velike Britanije u ime stanovnika te opštine podsetivši na štetu koju je ta opština pretrpela tokom prošlogodišnjih poplava.Događaju su prisustvovali članovi Gradskog veća Jasmina Milošević i Aleksandar Marković.

(Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja