VESIĆ O POTONUĆU SPLAVA MALA KOLUBARA: Ovo je poslednje upozorenje da se rad splavova mora urediti
Foto: Aleksandar Bečić

Problem na rekama

VESIĆ O POTONUĆU SPLAVA MALA KOLUBARA: Ovo je poslednje upozorenje da se rad splavova mora urediti

Beograd -
On je naveo da su splavovi važan deo turističke ponude Beograda, ali da će njihov rad morati da bude regulisan strogim propisima

BEOGRAD - Beogradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da je nesreća koja se desila na splavu "Mala Kolubara" koji je potonuo u trenutku dok se na njemu nalazili posetioci, poslednje upozorenje da rad i postavljanje splavova treba urediti.

On je naveo da su splavovi važan deo turističke ponude Beograda, ali da će njihov rad morati da bude regulisan strogim propisima.

Kako je istakao, Skupština grada bila je upravu kada je pre skoro šest meseci oformila Radnu grupu koja bi predložila propise koji će da urede ne samo pitanje naknade za splavove već i bezbednosne aspekte.

"Radna grupa je završila posao i predložila da Grad Beograd za sve splavove koji se koriste u komercijalne svrhe kao restorani, diskoteke, hoteli i slično uvede taksu koja bi se plaćala gradu. Visina takse zavisiće od broja kvadrata i zone u kojoj se splav nalazi.

Za postavljanje novih splavova, tražiće se saglasnost Sekretarijata za urbanizam i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kako bi ono što se postavlja na rekama bilo u skladu sa urbanističkim standardima", rekao je Vesić.

On je međutim dodao da da su za uvođenje takse neophode izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave. Vesić je naglasio da će istovremeno sa uvođenjem takse Grad Beograd usvojiti pravilnik koji će regulisati rad splavova.

Pravilnikom će se urediti pitanja bezbednosti odnosno na čemu mogu da se postave splavovi, pitanje protivpožarne zaštite, bezbednog prilaza splavu, rastojanja između splavova, ali i priključenja na struju i vodovodnu mrežu, dodao je Vesić.

Prema njegovim rečima, vlasnici komercijalnih splavova će morati veoma strogo da se pridržavaju ekoloških standarda, tako da fekalije i đubre više neće smeti da bacaju u reku već će se odlagati na zakonom propisan način.

"Naša namera je da svim splavovima koji se ne nalaze u zonama u kojima je zabranjeno postavljanje ovakvih objekata omogućimo da nastave da rade, ali uz plaćanje takse gradu i postepeno uvođenje strogih standarda koji će garantovati sigurnost posetiocima, kao i očuvanje životne sredine i naših reka", rekao je Vesić.

Splav "Mala Kolubara" na Savi sinoć je delimično potonuo. Na splavu je bilo posetilaca, koji su se evakuisali te povređenih nije bilo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track