BAHATO PARKIRAMO: Radiće pauk i ispred Narodne skupštine!
Foto: Marina Lopičić

Kraj ružne prakse

BAHATO PARKIRAMO: Radiće pauk i ispred Narodne skupštine!

Beograd -
Administrativni odbor srpskog parlamenta juče je doneo predlog odluke o unutrašnjem redu u dve zgrade Narodne skupštine, na Trgu Nikole Pašića i u Ulici kralja Milana. Automobile bahatih poslanika koji ih parkiraju na trotoaru i pred ulazom u zdanje Skupštine Srbije uskoro će odnositi pauk.

Administrativni odbor srpskog parlamenta juče je doneo predlog odluke o unutrašnjem redu u dve zgrade Narodne skupštine, na Trgu Nikole Pašića i u Ulici kralja Milana. Tim dokumentom, koji treba da bude usvojen u Skupštini, uređuje se ulazak u zgrade, posete, korišćenje prostorija, biblioteke, restorana i bifea, kao i red na prostoru oko tih zgrada.

Nelegalno parkiranje jedan je od većih problema, a najgore je to što propise koji važe za sve građane krše njihovi poslanici, ostavljajući limuzine neretko na samom ulazu u Skupštinu.

Zabrana parkiranja mora da važi jednako za sve. Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić za „Blic“ ističe da ova ružna praksa mora da se prekine.

- Tražimo najbolje rešenje, jer nikome nije namera da se nepropisnim parkiranjem narušava prostor oko zgrade Skupštine. S druge strane, treba naći rešenje koje neće praviti dodatne troškove, poput parkiranja u javnoj garaži - kaže Babić.

Izvor iz srpskog parlamenta kaže da su među vozačima koji se nezakonito parkiraju kod Skupštine i zaposleni u stručnim službama.

- Niko ne uživa u takvom prizoru, svesni smo da se nanosi šteta ugledu Skupštine. Verovatno će i pauk morati da radi na tom potezu - kaže naš izvor.

Odlukom o kućnom redu u Skupštini Srbije odsad je zabranjeno isticanje simbola i obeležja političkih stranaka i stranih država, transparenata ili drugog propagandnog materijala u političke svrhe, osim u prostorijama gde su poslaničke grupe. Takođe, alkoholno piće koje je namenjeno za protokolarne svrhu unosiće se samo uz saglasnost sekretara Skupštine.

Zabranjeni javni skupovi, ali...

Administrativni odbor odlučio je i da prostor kod parlamenta više ne može da se koristi za održavanje javnih skupova. Ipak, to ne znači zabranu koncerata i mitinga.

- Samo smo hteli da naglasimo da je za skupove bilo koje vrste kod Skupštine, pa i za koncerte i proteste, zadužen MUP. Kada organizatori dobiju dozvolu MUP-a za javni skup, zabrana ne važi - kaže Zoran Babić.

U praksi, dakle, sve ostaje kao do sada.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track