MALI: Do kraja godine plan za prvu liniju metroa u Beogradu
Foto: Beoinfo

Strateški projekat za srpsku prestonicu

MALI: Do kraja godine plan za prvu liniju metroa u Beogradu

Beograd -
Govoreći o metrou, Mali je podsetio da je u novembru prošle godine, kada je francuski premijer Manuel Valas boravio u Beogradu, potpisan Sporazum o zajedničkom radu na izgradnji metroa u srpskoj prestonici

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da bi do kraja godine trebalo da bude utvrđena tačna trasa prve linije beogradskog metroa i izrazio nadu da će se sa francuskom vladom naći način za finansiranje tog strateški važnog projekta za srpsku prestonicu.

Mali je to rekao nakon sastanka sa delegacijom Narodne skupštine Republike Francuske sa kojom je razgovarao o bilateralnim ekonomskim odnosima i o izgradnji metroa.

Govoreći o metrou, Mali je podsetio da je u novembru prošle godine, kada je francuski premijer Manuel Valas boravio u Beogradu, potpisan Sporazum o zajedničkom radu na izgradnji metroa u srpskoj prestonici.

''Postoji dinamika aktivnosti koje se precizno držimo'', rekao je Mali i dodao da je sa francuskim parlamentarcima razgovarao i o projektima upravljanja otpadom, kao i o saradnji francuskih kompanija sa beogradskim elektranama i beogradskim vodovodom.

Na Beogradu je, istakao je Mali, veoma važna uloga da pokrene srpsku privredu i da privuče što više investitora, odnosno da francuske kompanije nađu interes da ulažu u Srbju i njenu prestonicu.

''Ovi razgovori potvrđuju i odražavaju visok stepen prijateljsta i saradnje Srbije i Francske'', naglasio je gradonačelnik koji se zahvalio gostima iz Francuske na boravku u Beogradu pozivajući ih da ga ponovo posete.

Predsednica Parlamentarne grupe prijateljstva Srbije i Francuske Martin Karijon Kuvrer rekla je da su došli u Srbiju da je podrže na putu ka Evropi i u svim projektima koji se sprovode. Ona je navela da je poseta francuske delegacije nastavak posete premijera Valasa iz novembra prošle godine, te da je cilj da se vide koji su to projekti u kojima Francuska može da pomogne Srbiji.

''Znamo da je Beograd veoma važan za Srbiju i da će odavde krenuti najveći projekti. Mi smo tu da vas podržimo'', rekla je Karijon Kuvrer.

Srbija i Beograd, kako je ocenila, mnogo rade na putu približavanja Evropskoj uniji, a Francuska želi da ohrabri Srbiju u svim aktivnostima koje se tiču njenog razvoja i evropskog puta.

Ističući da Francuska još više i bolje želi da sarađuje sa Srbijom, ona je podsetila i da Beograd ima orden viteza Legije časti koji mu je dodelila Francuska, a koji imaju samo još tri grada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track