VESIĆ: Beograd jedini u Srbiji ima akcioni plan o klimatskim promenama
Foto: Dragana Udovičić

Pošumljavanje faktor za ublažavanje

VESIĆ: Beograd jedini u Srbiji ima akcioni plan o klimatskim promenama

Beograd -
Mi kao građani Beograda možemo da primetimo šta znače klimatske promene u svakodnevnom životu. To su zime koje su sve kraće, leta koja su sve duža, vrućine kojih ranije nije bilo, zatim to su prirodne nepogode, kao na primer oluje, grad, poplave, tornado, koji smo prošle godine imali, rekao je gradski menadžer

BEOGRAD - Gradski menadžer Goran Vesić kazao je danas da je Beograd prvi grad u Srbiji koji ima akcioni plan o prilagođavanju klimatskim promenama.

Taj plan je deo projekta "Adaptacija na klimatske promene na području zapadnog Balkana" i urađen je zajedno sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), a o njemu će se Skupština Beograda izjašnjavati u septembru.

"Ovaj plan je važan za građane zato što su klimatske promene jedan od najvećih izazova sa kojima se suočavamo kao planeta, a mi kao građani Beograda možemo da primetimo šta znače klimatske promene u svakodnevnom životu. To su zime koje su sve kraće, leta koja su sve duža, vrućine kojih ranije nije bilo, zatim to su prirodne nepogode, kao na primer oluje, grad, poplave, tornado, koji smo prošle godine imali na području Lazarevca", rekao je Vesić.

Na sastanku Upravljačke i Radne grupe za sprovođenje projekta o prilagođavanju na klimatske promenama na područu zapadnog Balkana sekretar za zaštitu životne sredine Beograda Goran Trivan je ukazao da se procenjuje se da će sledećih deset do dvadeset godina biti preko 200 miliona klimatskih izbeglica.

"Mi već četiri godine realizujemo projekat pošumljavanja u Beogradu, a upravo je to jedan od faktora za ublažavanje klimatskih promena.

Ovaj projekat koji radimo zajedno sa GIZ-om u stvari je pokazna vežba kako to mora zajedno da se radi, mora zajedno da deluje čitav region", istakao je Trivan i dodao da Beograd zajedno sa Podgoricom i Tiranom učestvuje u realizaciji tog međunarodnog projekta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track