Položeno cveće na Spomen obeležje predaje ključeva grada
Foto: Beoinfo

Kalemegdanski park

Položeno cveće na Spomen obeležje predaje ključeva grada

Beograd -
Događaju je na ulazu u Beogradsku tvrđavu prisustvovala počasna garda Vojske Srbije, kao i pripadnici Konjičke jedinice srpske policije

BEOGRAD - U okviru obeležavanja Dana Beograda, zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Alimpić i članica Gradskog veća Vesna Marjanović položili su cveće na Spomen-obeležje predaje ključeva grada knezu Mihailu Obrenoviću u Kalemegdanskom parku.

Svečani skup priređen je na mestu gde je 19. aprila 1867. godine poslednji turski komandant Ali Riza-paša simbolično predao ključeve grada Beograda knezu Mihailu Obrenoviću.

Beograd već dugo slobodan grad, poslednju deceniju i demokratski grad, u kome se od 16. do 19. aprila obeležavaju Dani Beograda – ukazala je Vesna Marjanović.

Ona je za Beoinfo dodala da tokom ovih dana svi treba da budemo ponosni na našu istoriju, ali i na razvoj i prosperitet Beograda i njegovih građana.

Događaju je na ulazu u Beogradsku tvrđavu prisustvovala počasna garda Vojske Srbije, kao i pripadnici Konjičke jedinice srpske policije i njen orkestar, koji je intonirao državnu himnu.

Dani Beograda, koji se ove godine održavaju deseti put, obeležavaju se nizom kulturnih manifestacija u gradu, u kojima se podsećamo na značajne datume iz istorije naše prestonice. Pored predaje ključeva turskih osvajača, 16. april posvećen je i danu kada je 878. godine ovaj grad u jednom pisanom dokumentu prvi put pomenut pod slovenskim imenom Beograd.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track