Mali: Beograd dobio odobrenje za projekat uređenja deponije Vinča
Foto: Zorana Jevtic

Gradonačelnik Beograda

Mali: Beograd dobio odobrenje za projekat uređenja deponije Vinča

Beograd -
Gradonačelnik je precizirao da je deponija Vinča najveća neuređena deponija i "crna tačka" u ovom delu Evrope, te je zato grad proteklih sedam, osam meseci pripremao dokumentaciju za započinjanje projekta

BEOGRAD - Grad Beograd danas je dobio odobrenje Komisije za javno-privatna partnerstva Vlade Srbije da formalno počne projekat upravljanja otpadom na deponiji Vinča kroz javno privatno-partnerstvo, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Kako je objavljeno na sajtu grada beograd.rs, vrednost projekta je oko 250 miliona evra, a za sređivanje deponije, izgradnju postrojenja za upravljanje otpadom i proizvodnju električne i toplotne energije, grad traži strateškog partnera.

Gradonačelnik Beograda je precizirao da je deponija Vinča najveća neuređena deponija i "crna tačka" u ovom delu Evrope, te je zato grad proteklih sedam, osam meseci pripremao dokumentaciju za započinjanje projekta.

"Cilj je da nula odsto otpada u Beogradu ostane netretirano. To predstavlja najvažniju vest za građane Beograda, ali i za Srbiju, s obzirom na to da projekat treba da bude primer ostalim lokalnim samoupravama na koji način da reše svoje ekološke probleme i da tretiranjem otpada zarade novac", rekao je Mali.

On je rekao da je to prvi projekat Jedinice za upravljanje projektima koju je osnovao Grad Beograd, a sledeći je vezan za pronalaženje partnera u oblasti gradskog prevoza jer ove godine ističe desetogodišnji ugovor sa privatnim prevoznicima, naglasio je gradonačelnik. Taj projekat je takođe danas dat na razmatranje Komisiji za javno-privatna partnerstva Vlade Srbije.

"Cilj je da se do 15. jula održi sednica Skupštine grada, na kojoj bi trebalo da se odobre oba projekta. Nakon toga očekuje nas tender za izbor partnera", rekao je Mali i podsetio da je više od 50 kompanija izrazilo zainteresovanost da učestvuje u realizaciji projekta upravljanja otpadom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track