Najnovije vesti

Vesić: Radovi na uređenju Cvetnog trga počinju tokom jula
Foto: Fonet

grska vlast

Vesić: Radovi na uređenju Cvetnog trga počinju tokom jula

Beograd
14:12h
Trg će biti spušten u nivo ulice Kralja Milana sa posebnim mestom za hrast koji je star više od 200 godina

BEOGRAD - Radovi na uređenju Cvetnog trga počeće tokom jula, najavio je gradski menadžer Goran Vesić koji je danas na Kalenić pijaci razgovarao sa građanima Vračara i govorio o planovima za tu gradsku opštinu. Prema njegovim rečima Cvetni trg, koji Grad Beograd uređuje od 1843. godine, biće potpuno rekonstruisan zahvaljujući donaciji koju je obezbedio grad. "Trg će biti spušten u nivo ulice Kralja Milana sa posebnim mestom za hrast koji je star više od 200 godina. U donjem delu rekonstruisanog trga, prema bivšoj kafani "Polet" predviđeno je mesto za spomenik jednom od najčuvenijih srpskih pisaca i Vračarcu Borislavu Pekiću", rekao je Vesić, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Kako je najavio, na prostoru pored ulice Kralja Milana, gde se danas nalaze prodavnice cveća, tokom naredne godine biće napravljena glumačka staza na kojoj će biti postavljene statue poznatih srpskih glumaca, pisaca i reditelja. Te statue će predstavljati scene iz njihovih predstava ili svakodnevnog života, objasnio je Vesić i dodao da će taj posao biti urađen u saradnji sa Udruženjem dramskih umetnika Srbije. "Tako će Cvetni trg postati jedan od najlepših trgova Beograda sa potpuno novim sadržajem. U gornjem delu Cvetnog trga ostaće bašte, ali će one morati da budu u bojama koje su u skladu sa odlukom grada i neće moći da budu zatvorene", istakao je Vesić. Kako je objasnio, rekonstrukcija Cvetnog trga radiće se u dve faze, prvo donji deo a potom i gornji kako bi tokom radova život sugrađana mogao nesmetano da se odvija i kako bi bašte sa gornjeg dela bile što kraće uklonjene. "Narednih godina uređivaće se fasade na Cvetnom trgu i verujem da će on dobiti izgled kojim bi se ponosilo Društvo za ulepšavanje Vračara koje je upravo na Cvetnom trgu osnovano 1884. godine i koje se bavilo uređenjem ovog prostora", naglasio je Vesić.

On je najavio rekonstrukciju Kumanovske ulice kao i uređenje više urbanih džepova, među kojima je najznačajniji onaj u Novopazarskoj ulici. "Urbane džepove uređujemo u dogovoru sa građanima prateći njihove inicijative, a tokom narednih desetak dana počeće da se uređuje fasada u Njegoševoj 20 na kući pukovnika Elezovića", rekao je Vesić. Ta kuća je, prema projektu arhitekte Aleksandra Deroka, sagrađena 1927. godine i predstavlja spomenik kulture, napomenuo je Vesić i dodao da će ta fasada biti renovirana donacijom Poštanske štedionice. U saopštenju se dodaje da je Vesić najavio da će tokom 2016. godine biti rekonstruisan Južni bulevar u delu između ulica Maksima Gorkog i Grčića Milenka. "Tokom avgusta biće raspisan tender za rekonstrukciju Trga Slavija i Bulevar oslobođenja sve do Autokomande i taj tender će biti urađen tako da se neće dešavati greške iz ranijih tendera kao što je bio onaj za rekonstrukciju Vojvode Stepe koji smo zatekli od prethodne vlasti", rekao je gradski menadžer. On je dodao da će rekonstrukcija biti urađena u najkraćem mogućem roku i da će, po završetku posla, Slavija postati jedan od "najlepših beogradskih trgova sa prelepom fontanom u sredini". Vesić je istakao da će plato između nove zgrade Narodne banke, odnosno ulice Kralja Milutina i Slavije, biti pretvoren u trg i na njemu će se nalaziti spomenik Dimitriju Tucoviću, dok će ulica kneginje Zorke biće pretvorena u pešačko-biciklističku ulici.

"U njoj će važiti zona usporenog saobraćaja u kojoj će pešaci i biciklisti imati prednost u odnosu na automobile", rekao je Vesić građanima Vračara i dodao da će "do kraja godine Vračarom proći prvi električni autobusi". On je pomenuo da JKP "Gradske pijace" zajedno sa gradskim urbanistom Milutinom Folićem rade na projektima rekonstrukcije najvažnijih beogradskih pijaca među kojima se nalazi i Kalenić pijaca. "Kalenić pijaca već decenijama vapi za rekonstrukcijom i vreme je da se pozabavimo tome naredne godine. Pijaca treba da bude očuvana jer ona predstavlja istoriju našeg grada, ali da bude uređenija. Rekonstrukcija Kalenić pijace je veliki posao ali verujem da bismo naredne godine mogli da imamo usvojen projekat kako se stvorila pretpostavka da krenemo u realizaciju", rekao je Vesić. Prema njegovim navodima, JKP "Javno stambeno" će u narednim mesecima posebnu pažnju posvetiti stambenim zgradama koje održava i obaviće razgovore sa predsednicima skupština stanara o problemima koje imaju u zgradama. "To decenijama niko nije uradio i to pokazuje da je politika ove gradske vlasti da brine o građanima", ocenio je Vesić.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...