NOVA PRAVILA: Beograđani, imate 5 godina da uklonite klimu sa fasada zgrada
Foto: Dragana Udovičić

Uvođenje reda u prestonicu

NOVA PRAVILA: Beograđani, imate 5 godina da uklonite klimu sa fasada zgrada

Beograd -
Zakonom o stanovanju zgrade u vlasništvu javnih preduzeća, lokalne samouprave, pravnih lica, kompanija, banaka, kao i zgrade koje su kao spomenici kulture pod zaštitom države, imaju rok od dve godine da uklone klime sa svojih fasada, a ostale stambene zgrade imaće rok od pet godina

BEOGRAD - Zakon o stanovanju, čije promene je inicirao Grad Beograd, ući će tokom avgusta u javnu raspravu, a potom i u skupštinsku proceduru, rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

– Zakonom o stanovanju ćemo urediti da sve zgrade koje imaju poslovnu namenu, zgrade u vlasništvu javnih preduzeća, lokalne samouprave, pravnih lica, kompanija, banaka, kao i zgrade koje su kao spomenici kulture pod zaštitom države, imaju rok od dve godine da uklone klime sa svojih fasada. Ostale stambene zgrade imaće rok od pet godina i na taj način dajemo građanima mogućnost da uklone ove uređaje na drugo mesto i prilagode se tome – rekao je Vesić.

On je precizirao da je tokom prošle i ove nedelje imao sastanak sa ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović i ljudima iz radne grupe koji rade na Zakonu o stanovanju i dodao da će vlasnici svih zgrada koje su u poslovnoj nameni imati obavezu da uređuju fasade u nekom roku koji propiše lokalna samouprava.

– Sa stanarima ćemo raditi na zajedničkim projektima, gde će Grad Beograd davati deo sredstava, a deo skupštine stanara. Ali zato nema nikakve potrebe da zgrade koje su u vlasništvu kompanija budu naružene i da ih vlasnici ne održavaju – rekao je gradski menadžer.

Vesić je dodao da ovaj zakon treba da reši mnogo problema u stambenim zgradama, pa tako više neće biti zgrada koje niko ne održava, a ima ih u ovom trenutku skoro deset hiljada, biće omogućeno da grad uđe u projekat uređenja liftova, a skoro 7.000 liftova na teritoriji grada čeka zamenu, rešiće se problem fasada i ravnih krovova.

Gradski memadžer je najavio da će sutra zajedno sa gradonačelnikom Sinišom Malim zvanično predati Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu predlog Zakona o glavnom gradu koji će Beogradu vratiti čitav niz nadležnosti

– Ovo će biti prvi put da Beograd ponovo dobije svoje nadležnosti koje će omogućiti gradu i građanima da bolje uređuju svoj život, ali i mnogo novih funkcija koje će omogućiti da ovaj grad izgleda bolje. Posle usvajanja ovog zakona, do 1. novembra imamo zadatak da donesemo novi statut grada. Njime ćemo urediti odnos grada i opština, vratićemo deo nadležnosti opštinama i građani mogu da očekuju veću decentralizaciju vlasti – rekao je Vesić i dodao da će građani posle donošenja novog zakona o glavnom gradu i novog statuta moći više svojih problema da rešavaju u svojim mesnim kancelarijama i opštinama, tako da će im biti mnogo lakše.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track